Belegger, weet u al deze valkuilen te omzeilen?

Wie gaat beleggen, wil vermogen opbouwen met uitzicht op een aantrekkelijk rendement. Hoe korter uw beleggingstermijn, hoe groter het risico. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat u als belegger onnodige risico’s loopt. Gedragswetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel beginnende beleggers, als meer ervaren beleggers onnodige risico's lopen. We zetten vier grote beleggingsvalkuilen op een rijtje. 

Hebzucht 

De belofte van een rendement van 10% of zelfs meer per jaar klinkt heel aanlokkelijk. Maar als belegger moet u nooit vergeten dat rendement en risico altijd hand in hand gaan. Wie zich bij het maken van beleggingskeuzes laat leiden door hebzucht, loopt vroeg of laat tegen een teleurstelling aan. In plaats daarvan is het veel verstandiger om eerst goed te kijken hoeveel risico u kunt en bereid bent te lopen en op basis van dat inzicht te gaan beleggen. 

Zelfoverschatting 

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat meer dan 80% van de automobilisten zichzelf een bovengemiddelde chauffeur vindt. Als het aankomt op beleggen, ligt dat percentage misschien nog hoger. Veel mensen overschatten hun beleggingskennis. Dat kan er via het nemen van overmatige risico’s of verkeerde timing toe leiden dat uw rendement lager ligt dan wat het eigenlijk had kunnen zijn. Als u van uzelf weet dat u geen expert bent, is het beter om uw beleggingen te laten beheren door professionals. Dat zijn mensen die daarvoor zijn opgeleid en deskundig in beleggen zijn. 

Emotie 

Bij grote beursschokken - zoals recent de coronacrisis - maken emoties het soms lastig om de rust te bewaren. Toch is dat belangrijk, want wie als belegger handelt vanuit emotie, neemt meestal niet de beste beslissingen. Neem daarom de tijd om alle opties eerst rustig te overdenken. Een goed moment daarvoor is bijvoorbeeld in het weekend. De beurzen zijn dan gesloten, waardoor u nog een nachtje kunt slapen over uw voorgenomen beslissing. Dat haalt de emotie eruit. Als het om beleggen gaat is dat altijd een goede zaak. 

Halsstarrigheid 

Beleggen is vooruitkijken en rekening houden met mogelijke ontwikkelingen en risico’s in de toekomst. Om te weten of uw beleggingsaanpak werkt, moet u af en toe echter ook terugkijken. U kunt dan analyseren wat er goed ging en wat niet. Zo voorkomt u dat u halsstarrig steeds dezelfde fout maakt en vergroot u de kans dat u op langere termijn uw doelen bereikt. 

Meer lezen over beleggen? 

Ontdek Evi Beheer  

Ontdek Evi Go  

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches.  

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 01-07-2023 en is geen advies. 

Bekijk ons aanbod
3.230.143.213