Focus als belegger op de grote lijnen

Als beurskoersen plotseling snel dalen, zoeken beginnende beleggers soms de zijlijn op om af te wachten tot de ergste onrust voorbij is. De meer gepokte en gemazelde beleggers blijven echter rustig, omdat ze weten dat de beurzen na een daling ook weer kunnen opveren. 

In- en uitstappen kost rendement 

Als u net begonnen bent met beleggen, volgt u de financiële berichten vaak op de voet. Als uw beleggingen snel in waarde dalen, is het heel makkelijk om u te laten leiden door uw emoties. Bijvoorbeeld door uw beleggingen te verkopen, met in uw achterhoofd het plan om later aan te kopen. De praktijk leert echter dat aan- en verkopen vaak meer kost dan het oplevert. Dat komt omdat het niet mogelijk is om de juiste momenten te timen. 

Schommelingen horen erbij

Angst is een slechte raadgever en beleggen levert op de lange termijn historisch gezien meer op dan sparen. Dat zijn twee heel belangrijke uitgangspunten om te onthouden, zeker tijdens grote koersschommelingen. Hoe vervelend ook, iedere belegger moet accepteren dat die er nu eenmaal bij horen. Beleggers die nog een lange tijd te gaan hebben voordat ze hun beleggingshorizon bereiken, doen er goed aan om vooral naar die langere termijn te kijken. Zo kunt u rustig naar uw beleggingsdoel toe blijven werken. 

Periodiek beleggen 

Leg maandelijks in en verklein de kans dat u op een verkeerd moment instapt. Met periodiek beleggen heeft u een betere spreiding waardoor u minder risico loopt.  

Lees meer over Periodiek beleggen.

Kijken naar de grote lijn 

Dat een focus op de lange termijn zichzelf terugbetaalt, blijkt uit de grote lijn uit onderstaande grafiek. Deze laat het verloop sinds 1999 van de MSCI World Index zien, de wereldwijde index voor aandelen. De index laat door de jaren heen een opgaande lijn zien. Maar er zijn ook tussentijdse dalingen zichtbaar, zoals de grote correcties tijdens het leeglopen van de technologiebubbel (2000-2002), de kredietcrisis (2007-2008) en natuurlijk de coronapandemie (2020). Maar na iedere correctie volgde altijd weer een herstel. Maar in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst.  

MSCI World Index van 1998 tot nu 

Totaalrendement MSCI World Index in € / Bron: MSCI 

Beleggen bij Evi

Bij Evi kunt u kiezen voor Evi Beheer of Evi Go.  

Met Evi Beheer wordt u volledig ontzorgt. De experts van Van Lanschot Kempen beleggen voor u. Gespreid en passend bij uw wensen.  

Ontdek Evi Beheer 

Met Evi Go heeft u zelf de touwtjes in handen: U kiest een Evi Fonds en onze experts  beleggen uw inleg.  

Ontdek Evi Go 

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches.  

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 01-07-2023 en is geen advies.  

Bekijk ons aanbod
100.28.132.102