Beleggen: stapsgewijs of een een groot bedrag in één keer?

Een van onze klanten vroeg zich af of het verstandiger is om in één keer met een groter bedrag te beginnen met beleggen, of maandelijks een kleiner bedrag in te leggen. Aan de hand van historische koersgegevens hebben onderzoekers het antwoord gevonden op die vraag. 

In verschillende onderzoeken* zijn de rendementen op aandelenmarkten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië onder de loep genomen. Bij die onderzoeken werd gemeten hoe hoog het rendement na tien jaar was geweest als iemand in één keer was begonnen met beleggen ten opzichte van de situatie als datzelfde bedrag in maandelijkse termijnen was belegd tijdens de eerste twaalf maanden nadat begonnen werd met beleggen. 

De eerste strategie leverde in tweederde van de gevallen het hoogste rendement op. Maar het is wel het meest risicovol om een groot bedrag in een keer in te leggen. Voor uw gemoedsrust kunt u beter gespreid inleggen. U bent dan minder afhankelijk van het instapmoment. Zeker als u net begint met beleggen, is dit een strategie die overzichtelijker en minder risicovol is.  Daarnaast is het goed te weten dat de kans op een aantrekkelijk rendement groter wordt naarmate uw beleggingshorizon langer is. 

Beleggingshorizon: hoe langer, hoe beter 

Beleggen in aandelen levert vaker een positief dan een negatief rendement op. Naarmate de beleggingshorizon langer is, neemt de kans op een positief rendement toe. In de periode tussen begin 1990 en halverwege 2021, sloot de MSCI AC World Index – met daarin circa 1.500 aandelen van de grootste bedrijven ter wereld - 238 maanden af met een positief rendement en 140 maanden met een negatief rendement. Na een maand beleggen had men dus een kans van 63% op een positief rendement. 

Periodiek beleggen 

Periodiek beleggen is een goed alternatief voor wie niet een groot bedrag heeft om mee te gaan beleggen of wil beginnen met beleggen. Het is hoe dan ook zaak om een buffer achter de hand te houden en alleen te beleggen met geld dat u voor langere tijd kunt missen. Daarbij geldt eigenlijk: hoe langer, hoe beter. Want de kans op een positief rendement neemt doorgaans toe naarmate u langer belegt. Beleggen kent wel risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.  

*Bron: Dollar-cost averaging just means taking risk later – Vanguard. 

Meer lezen over beleggen bij Evi van Lanschot? 

Ontdek Evi Beheer  

Ontdek Evi Go  

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches.  

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 01-07-2023 en is geen advies. 

Bekijk ons aanbod
3.238.121.7