Beleggingsvisie 2019: degelijke groeicijfers

Wat hebben we geleerd van 2018 en wat zijn de grote economische tendensen voor 2019? In Evi’s beleggingsvisie voor 2019 kijkt Van Lanschot’s hoofdeconoom Luc Aben naar de verwachtingen voor de economische groei van de grote economische blokken Europa, China en de Verenigde Staten.

2018: een jaar met twee gezichten

2018 was volgens Aben een jaar met twee gezichten: “Het jaar begon heel optimistisch in de economie en ook op de financiële markten. Maar in de loop van het jaar brokkelde dat optimisme toch wat af.”

Volgens Aben had dat vooral met de Amerikaanse president Trump te maken. “Zijn belastingverlaging begin 2018 stimuleerde het sentiment. Daarna kwam zijn protectionisme en volgden de vragen of er geen oververhitting was in de Amerikaanse economie. Dat ze, met andere woorden, te snel groeiden.”

Degelijke groeicijfers in 2019

Beleggers maken zich momenteel zorgen over de vertragende, wereldwijde economische groei. Een trend die ook in januari doorzette. Terecht? “Het momentum, de schwung, is iets minder dan enkele maanden terug,” erkent ook Aben, “maar voor de grote economische blokken blijven we rekenen op degelijke groeicijfers in 2019.”

  • Europa

    “Normaal mag je in Europa op lange termijn ongeveer 1 procent groei verwachten. Dat zal in 2019, denken we, minstens 1,5 procent zijn. Vooral aangevuurd door binnenlandse krachten. Particuliere consumptie bijvoorbeeld.”

  • China

    “Toch opnieuw boven de 6 procent groei. Je ziet dat de Chinezen links en rechts wat stimulerende maatregelen nemen. Zij kunnen het zich niet permitteren om de groei al te fors te laten afkoelen.”

  • Verenigde Staten

    “In de Verenigde Staten verwachten we iets meer dan 2,5 procent groei in 2019. Consumenten en producenten blijven optimistisch. In de tweede helft van 2019 moeten we wel opletten. Dat effect van die belastingverlaging, dat blijft niet aanhouden natuurlijk. Een tweede factor om rekening mee te houden: renteverhogingen van de Amerikaanse Centrale Bank. Op een bepaald moment, als het geld duurder wordt, kan dat een rem betekenen op de economische groei.”

Beleggingsvisie 2019

In Evi’s beleggingsvisie voor 2019 gaan we uitgebreider in op de verwachtingen voor de economische groei voor Europa, de Verenigde Staten, China en Japan. We kijken daarbij goed naar de (actuele) uitdagingen in iedere markt, zoals de Brexit, de handelsoorlog en de kans op inflatie.

Ook kijken we in onze beleggingsvisie naar de verwachtingen voor 2019 voor de geld- en kapitaalmarkt, aandelenmarkt en beleggingen in vastgoed en grondstoffen.

3.215.186.30