Beleggingsvisie 2019: waar moet je op letten?

Wordt 2019 het jaar dat spaarders eindelijk wat verdienen of blijft beleggen interessanter? En welke sectoren zijn aantrekkelijk om op in te stappen? In Evi’s beleggingsvisie voor 2019 vertelt Van Lanschot’s hoofdeconoom Luc Aben waar je als belegger op moet letten.

Spaarrente blijft laag

Of spaarders in 2019 eindelijk eens wat gaan verdienen? Aben vreest ervoor en denkt dat de spaarrente nog een hele tijd laag kan blijven: “De spaarrente is rechtstreeks gelinkt met het beleid van de Europese Centrale Bank. Wanneer die haar beleidsrente optrekt, zullen we minstens in de tweede helft van het nieuwe jaar zijn.”

Ondanks de recente koersdalingen, mogen we volgens Aben redelijk optimistisch blijven. “Het economisch klimaat blijft degelijk, wereldwijd. En de bedrijfswinsten blijven degelijk. We verwachten voor Europa en de Verenigde Staten gemiddelde winststijgingen van ongeveer 10%.”

Rentestijging obligaties blijft beperkt

Obligaties leveren nu nog steeds niet zo veel op. Aben denkt dat het nog een tijdje zo blijft. “Misschien dat de obligatierente wel net iets hoger kan worden,” vermoedt hij, “de Europese Centrale Bank wordt namelijk nét iets minder actief op de obligatiemarkten. Ook de Amerikaanse invloed is er. Die zorgt nog voor een opwaartse rentewind. Dat heeft ook hier invloed, maar die rentestijging, dat zal uiteindelijk beperkt blijven.”

Interessante en minder interessante sectoren

De sectoren die er het meest uitspringen, zijn volgens Aben de meer defensieve sectoren. “Denk in de eerste plaats aan de gezondheidszorg, maar ook aan olie. Ondanks de turbulentie op de oliemarkten van eind 2018.”

Sectoren waar je beter niet op kunt instappen, zijn informatietechnologie en de telecomsector. “Informatietechnologie blijft tamelijk duur. En de telecomsector… daar beweegt wel het een en ander, maar het blijft een uitdagende omgeving om te ondernemen.”

Beleggingsvisie 2019

In Evi’s beleggingsvisie voor 2019 gaan we uitgebreider in op de verwachtingen voor de economische groei voor Europa, de Verenigde Staten, China en Japan. We kijken daarbij goed naar de (actuele) uitdagingen in iedere markt, zoals de Brexit, de handelsoorlog en de kans op inflatie.

Ook kijken we in onze beleggingsvisie naar de verwachtingen voor 2019 voor de geld- en kapitaalmarkt, aandelenmarkt, en beleggingen in vastgoed en grondstoffen. 

3.238.121.7