Beleggingsvisie 2020: matige economische groei

Wat hebben we geleerd van 2019? En welke grote economische tendensen voorzien we voor 2020? Hoofdeconoom Luc Aben kijkt in Evi's Beleggingsvisie op 2020 naar de verwachtingen voor de groei van de grootste economieën: die van Europa, de Verenigde Staten en China.

2019: het jaar van het betere bochtenwerk

Aben noemt 2019 het jaar van het betere bochtenwerk, dat komt volgens hem door de Amerikaanse Centrale Bank. ‘Twaalf maanden terug zeiden ze nog dat ze twee tot drie keer de rente op zouden trekken. Uiteindelijk zijn dit drie renteverlagingen geworden’, aldus Aben.

Er waren ook politieke bochten merkbaar: ‘Denk aan de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. In mei dachten we dat een deal heel nabij was, maar dat bleek toch van niet’.

Een rechte weg in 2020?

Wel vanuit de centrale banken zoals de Federal Reserve en de ECB denkt Luc, daar ziet hij weinig verandering in. De politiek, is echter wel afwachten, ‘De economie en financiële markten zijn soms ondoorgrondelijk, maar de politiek is vaak nog ondoorgrondelijker.’ Toch is Aben niet pessimistisch en spreekt hij eerder over verhoogde waakzaamheid.

Matige economische groei

Het komende jaar gaan we uit van een matige groei, maar wel van een positieve groei. Dat zien we terug in de belangrijkste markten: Europa, de VS en China. In Europa wordt de minste groei verwacht, slechts 1%. De binnenlandse markt en de consument zijn daar belangrijk. ‘Toch mag de voorzichtigheid die in de industrie heerst op dit moment, de andere segmenten niet gaan besmetten’, vindt Aben.

De VS gaat het naar verwachting nagenoeg hetzelfde doen als Europa, met zo’n 2% groei. De consument blijft geld uitgeven, maar ondernemers zijn iets voorzichtiger. In China houdt de groeivertraging aan met een verwachte groei van 6% het komende jaar. Die groeivertraging is echter niet te danken aan de handelsoorlog. Daarvoor vertraagde de economische groei ook al. Dat komt door de maatregelen van beleidsmakers om de toename van schulden wat te temperen. Hierdoor kreeg de economie wat minder zuurstof.

Beleggingsvisie 2020

Wilt u gaan beleggen in 2020? En bent u benieuwd hoe de rest van het beleggingsjaar 2020 eruit gaat zien? In Evi’s Beleggingsvisie voor 2020 behandelen we de belangrijkste ontwikkelingen om in de gaten te houden het komende jaar.

3.17.159.48