Gebruik je vakantiegeld optimaal

Benut jij je je vakantiegeld optimaal, of kan het beter? Evi laat je zien hoe je je vakantiegeld optimaal inzet (en daarvoor hoef je niet op reis).

Haal alles uit je vakantiegeld

Nog even en dan ontvang je weer vakantiegeld. Gemiddeld 8 procent van je jaarloon en daarmee bijna een maandsalaris. Alle reden om dit optimaal te benutten. Gemiddeld geven we €2.000 uit aan een vijftien daagse zomervakantie, zo blijkt uit de meest recente Nibud vakantie-enquête. Het loont om bij de keuze van je vakantie op de aanbiedingen te letten. Vroegboekers zijn het voordeligst uit, maar als je niet gebonden bent aan een vakantiedatum of bestemming kun je met een last minute ook flink voordeel behalen. Maak ook gebruik van kortingsacties en kijk of je spaarplannen zoals frequent flyer miles of airmiles korting opleveren. Niet alle geboden kortingen zijn echt voordelig, controleer altijd of je een vergelijkbare reis ergens goedkoper kunt krijgen.

Maak een plan

Wil je niet te veel geld uitgeven tijdens je vakantie, maak dan vooraf een plan. Zo geniet je optimaal, maar val je niet voor de trucs die de horeca en het reiswezen gebruiken om je meer geld uit te laten geven. Zo kun je bij veel resorts en op cruises niet met contant geld, maar alleen met je kaart of polsbandje betalen. Je brein registreert daardoor minder goed dat je geld uitgeeft. De connectie tussen kopen en betalen vervaagt. Ongemerkt geef je daardoor veel meer geld uit. Onderzoek van fastfoodketen McDonalds laat zien dat de Amerikaanse consument meer bestelt als hij met creditcard betaalt dan met contant geld. Ongeveer 15 procent per bestelling meer. Alles draait om de hoeveelheid frictie. Zeg maar de weerstand of wrijving die een betaling veroorzaakt. In je handen, maar vooral in je hoofd.

Betaal je vakantie vooraf

Die kennis kun je overigens ook gebruiken om meer van je vakantie te genieten. Wie zijn vakantie vooraf betaalt en geld reserveert voor de uitgaven heeft namelijk meer plezier, zo weet de Amerikaanse professor in de gedragswetenschap Dan Ariely. Je brein registreert namelijk onbewust dat er in de toekomst nog betaald moet worden, en dat beïnvloedt je vakantiegevoel.

Kies zelf je bestemming

Vakantiegeld hoeft overigens niet gebruikt voor vakantie alleen. Veel mensen besteden het niet (volledig) aan de zomervakantie, maar hebben een andere bestemming voor het geld. Een toenemend aantal mensen belegt of spaart zijn vakantiegeld.

Hoe gebruik je je vakantiegeld?

Besteding vakantiegeld Percentage
Vakantie 61%
Sparen 38%
Huishoudelijke uitgaven 29%
Aflossen schulden 23%
Grote uitgaven 12%
Financiële buffer 9%
Verhuizing/verbouwing 8%
Beleggen 3%

Bron: Nibud, meerdere antwoorden mogelijk

Bouw vermogen op

Door je vakantiegeld te sparen of te beleggen bouw je vermogen op om grote financiële doelen te realiseren. Sparen is vooral aantrekkelijk voor de korte termijn. Door beleggen komen grote doelen binnen handbereik. Zoals een eigen huis of een lange verre droomreis. Inspiratie nodig? Bereken snel met onze tool wat je vakantiegeld nú je in de toekomst kan opleveren met sparen of beleggen.

Groet,
Evi

3.238.121.7