Hoelang duurt een beurscrisis? Kijk naar de geschiedenis

Hoelang duurt een beurscrisis?

Als de markten dalen, wil iedereen het liefst weten hoelang de dip gaat duren. Een glazen bol gaat daarbij niet helpen, maar het kan wel nuttig zijn om de geschiedenisboeken erbij te pakken. Dat de beurzen onderuit gaan bij grote gebeurtenissen is namelijk niet nieuw. Zo weten we dat een crash gemiddeld iedere tien jaar voorkomt en zo’n tweeënhalf jaar duurt. Of is het deze keer anders? Met deze vijf tips help je je portefeuille geduldig de crisis door.

1. Kijk naar je beleggingshorizon

Je beleggingshorizon ligt over het algemeen een behoorlijk stuk in de toekomst. Beleggen doe je (meestal) voor de lange termijn. In de tijd dat je belegt, is het meer dan waarschijnlijk dat je een aantal grote en kleine dalingen en zelfs een crash meemaakt. Zoals de recente crash. Hoe erg dat is, hangt af van hoeveel geduld en tijd je hebt. Het devies blijft daarom: beleg nooit met geld dat je op hele korte termijn echt nodig hebt en hou je aan je strategie. Dan is er voldoende mogelijkheid om tussentijdse dips op te vangen.

2. Leer van de geschiedenis

Beurscrashes komen gemiddeld iedere tien jaar voor, zie het lijstje onderaan dit artikel. Dat is misschien een nare, maar tegelijk ook een geruststellende gedachte. Het lijkt er ook op dat door globalisering en technologie de crashes elkaar sneller opvolgen en de impact op de wereldeconomie toeneemt. Wat iedere keer anders is, is de oorzaak.

Het loont als belegger om meer te weten over de geschiedenis en de overeenkomsten van crashes. Zo lijkt deze coronacrisis qua kenmerken bijvoorbeeld meer op de crisis van 1918 (na de Spaanse griep) dan op die van 2008, zo ontdekte Aditya Khowala, een portfoliomanager bij Fidelity International. De recessie die volgde op de crisis van 1918 duurde zeven maanden. Dit zou kunnen betekenen dat deze crisis wellicht korter duurt dan die van 2008.

3. Gun je beleggingsportefeuille tijd voor herstel

Net zoals ziekte tijd nodig heeft voor herstel, heeft ook je portefeuille tijd nodig om erbovenop te komen. In die tussentijd kan je wel bijsturen, bijvoorbeeld in de weging tussen aandelen en obligaties. Als de beurs laag staat, zijn aandelen goedkoop en krijg je simpelweg meer voor hetzelfde geld. Maar instappen in een zeer volatiele (beweeglijke) beurs is moeilijk te timen. Door in delen bij te kopen demp je het effect van deze schommelingen. Hier lees je hoe Evi dat voor haar portefeuilles doet. In het verleden kostte het de aandelenmarkten overigens gemiddeld tweeënhalf jaar om terug te komen na een grote dip. Dat vraagt om geduld.

4. Praat erover

Misschien vraag je je af of je nu moet uitstappen. Dat blijft een hele persoonlijke afweging. Bedenk daarbij wel dat de perfecte timing op de beurs alleen bij toeval gevonden wordt. Zelf de professionals kunnen niet in de toekomst kijken maar alleen naar het verleden. Het beste is een strategie kiezen en je daar aan houden. Dat kan betekenen dat je nu even op je handen moet zitten, terwijl je je onrustig voelt. Wat kan helpen is het maken van een belafspraak met Evi, om je beleggingen bij Evi te bespreken. En als je nog niet bij Evi belegt kun je een second opinion aanvragen.

5. Door de jaren heen

Ook bij het bestuderen van financiële crisissen valt er nog iets te lachen: de Nederlandse hoogleraar Theo Kocken maakte in 2014 met Terry Jones van Monty Python de film Boom Bust Boom, over de geschiedenis van financiële crashes en de rol van het menselijke gedrag. 

Beurscrashes door de jaren heen
Tussen 1637 en 2020 beleefden we wereldwijd circa 40 keer een grote financiële crisis. Dat is gemiddeld één keer per decennium.

Jaartal Land Gevolg in de sector
1637 Nederland Aandelen VOC, Onroerend goed en tulpen
1720 Engeland South Sea Company
1929 Amerika Aandelen en onroerend goed
1987 Wereldwijd Aandelen, onroerend goed en valuta
1998 Wereldwijd Aziëcrisis
2000 Wereldwijd Technologie, media en telecommunicatie bubbel
2008 Wereldwijd Kredietcrisis
2010 Wereldwijd Eurocrisis
2020 Wereldwijd Coronacrisis

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64