Koersen lopen terug

Beleggen heeft veel mooie kanten en kan erg leuk zijn. Maar het leven van een belegger gaat niet altijd over rozen. Was het begin 2015 vooral hosanna vanwege stijgende beurzen, nu zien we dat de financiële markten wereldwijd flink bewegingen maken. Voor de gemiddelde belegger is een teruggang van de koersen al even slikken, maar vooral als je het als startende belegger voor het eerst meemaakt kan dat spannend zijn. Wat kun je in zo’n situatie het beste doen? Hoe stevig sta je in je schoenen en wanneer druk je op de rode knop en stap je uit? Ik heb een aantal overwegingen voor je.

1. Hou vast aan de reden waarom je bent gaan beleggen

Beleggen doe je voor de lange termijn. De beurzen bewegen en gaan altijd omhoog en omlaag. Dat is de consequentie van beleggen. Natuurlijk gaan we ervan uit dat je er van tevoren goed over nagedacht hebt. Toch kan het pijnlijk aanvoelen als de beurzen daadwerkelijk dalen. Blijf ondanks dat gevoel vasthouden aan de reden waarom je ooit ingestapt bent.

2. Stress door timing

Wat bepaalt een goed moment om uit of in te stappen? Als je bent uitgestapt, verandert de stress van uitstappen in stress voor instappen. Als je daar geen tijd voor hebt of geen zin hebt om daarover na te denken; blijf dan rustig zitten ongeacht wat er op de beurs gebeurt.

3. Uitstappen; kies bewust jouw moment

Je kunt altijd uitstappen maar laat je niet leiden door emotie. Soms kan het goed voelen om voor winstneming te kiezen. Als je een plan hebt gemaakt voor de korte en lange termijn mag je daarop vertrouwen: uiteraard kies je altijd nog steeds je eigen moment.

4. Dubbele kosten

Stap je nu uit en straks weer in, dan betaal je per keer kosten. Dat is zonde van het geld. Het zijn kosten die je eerst weer goed moet zien te maken voordat je daadwerkelijk winst maakt.

5. Bijstorten na daling

Een daling van koersen, kun je ook zien als een goed moment om in te stappen of geld bij te storten. Bij lagere koersen kun je meer kopen dan op het moment de koersen hoger zijn. Dit is dan misschien voor jou het goede moment om bij te storten.

Het is duidelijk dat de timing van in- en uitstappen effect heeft op je rendement en daarmee op behoud en opbouw van je vermogen. Weeg dus goed af en wees je bewust dat ook die beslissingen impact hebben. Als je twijfelt over wat te doen, kun je altijd contact op nemen met een beleggingsspecialist om even te sparren. Dan sta je allicht steviger in je schoenen om het juiste besluit te nemen.

Groet,
Evi

100.28.132.102