Sparen tot je een ons weegt

Op dit moment krijg je van je bank vooral berichtjes dat de rente weer is gedaald. Vroeger leidde dat bij veel mensen nog tot 'hop'-gedrag. Je opende een spaarrekening erbij waar de rente het hoogst was en je kon weer verder met een goed gevoel.

Nu is de rente zo laag dat mensen murw zijn geworden. Best zonde als je bedenkt dat je met je spaargeld volgend jaar, als gevolg van inflatie, waarschijnlijk niet eens meer kunt kopen wat je er nu voor kunt kopen. Dat is eigenlijk niet motiverend om te sparen. Toch maken we, calvinisten die we zijn, nog steeds geld over om te sparen voor later. En wat merk je vervolgens - als je tenminste een gemiddelde Nederlandse spaarder bent? Dat je best een aardig bedrag hebt staan op die spaarrekening en dat je een deel daarvan niet eens op korte termijn nodig hebt. En dat terwijl die rente zo laag is dat de rentebijschrijving geen reden voor een feestje meer is.

Klotsende oksels

Toch krijgen veel mensen klotsende oksels bij het idee om te gaan beleggen. Er zijn immers genoeg voorbeelden van mensen die hun inleg hebben zien verdampen. Dus is beleggen dan wel een goed idee? Als je gaat beleggen kun je inderdaad geld verliezen. Maar als je tijd enĀ  een goede buffer hebt, kan het de moeite waard zijn om met het deel van je spaargeld dat je langere tijd kunt missen te beginnen met beleggen. Geen zin om dit zelf te doen of je erin te verdiepen? Er zijn tegenwoordig genoeg partijen die je het werk uit handen nemen. Tenslotte legt ook niet iedereen zelf elektriciteit aan of installeert zelf een keuken. Sterker nog: we vinden het heel normaal om dit aan een specialist uit te besteden.

Gespreid instappen

Belangrijk is om goed te bedenken wat je wilt bereiken, hoeveel tijd je daar voor wilt nemen, hoeveel risico je wilt en kunt nemen met dit bedrag en of je een ruime buffer hebt aangelegd om te zorgen dat je dit geld ook echt niet nodig hebt de komende jaren. Als je dat eenmaal hebt vastgesteld kun je gaan beginnen en dan is het best leuk om te bekijken hoe het met je geld gaat. Wel moet je je bedenken dat beleggen met de nodige schommelingen gepaard kan gaan, maar dat het op de langere termijn kan lonen. Wat wel een goed idee is en blijft, is om gespreid in te stappen. Zo beperk je het risico op een verkeerd instapmoment en bouw je gestaag vermogen op.

Meer weten over de voor- en nadelen van sparen en beleggen? Lees onze blog hierover.

Groet,

Evi

3.230.143.213