Sparen tot je een ons weegt

Op dit moment krijg je van je bank vooral berichtjes dat de rente weer is gedaald. Vroeger leidde dat bij veel mensen nog tot 'hop'-gedrag. Je opende een spaarrekening erbij waar de rente het hoogst was en je kon weer verder met een goed gevoel.

Nu is de rente zo laag dat mensen murw zijn geworden. Best zonde als je bedenkt dat je met je spaargeld volgend jaar, als gevolg van inflatie, waarschijnlijk niet eens meer kunt kopen wat je er nu voor kunt kopen. Dat is eigenlijk niet motiverend om te sparen. Toch maken we, calvinisten die we zijn, nog steeds geld over om te sparen voor later. En wat merk je vervolgens - als je tenminste een gemiddelde Nederlandse spaarder bent? Dat je best een aardig bedrag hebt staan op die spaarrekening en dat je een deel daarvan niet eens op korte termijn nodig hebt. En dat terwijl die rente zo laag is dat de rentebijschrijving geen reden voor een feestje meer is.

Klotsende oksels

Toch krijgen veel mensen klotsende oksels bij het idee om te gaan beleggen. Er zijn immers genoeg voorbeelden van mensen die hun inleg hebben zien verdampen. Dus is beleggen dan wel een goed idee? Als je gaat beleggen kun je inderdaad geld verliezen. Maar als je tijd en  een goede buffer hebt, kan het de moeite waard zijn om met het deel van je spaargeld dat je langere tijd kunt missen te beginnen met beleggen. Geen zin om dit zelf te doen of je erin te verdiepen? Er zijn tegenwoordig genoeg partijen die je het werk uit handen nemen. Tenslotte legt ook niet iedereen zelf elektriciteit aan of installeert zelf een keuken. Sterker nog: we vinden het heel normaal om dit aan een specialist uit te besteden.

Gespreid instappen

Belangrijk is om goed te bedenken wat je wilt bereiken, hoeveel tijd je daar voor wilt nemen, hoeveel risico je wilt en kunt nemen met dit bedrag en of je een ruime buffer hebt aangelegd om te zorgen dat je dit geld ook echt niet nodig hebt de komende jaren. Als je dat eenmaal hebt vastgesteld kun je gaan beginnen en dan is het best leuk om te bekijken hoe het met je geld gaat. Wel moet je je bedenken dat beleggen met de nodige schommelingen gepaard kan gaan, maar dat het op de langere termijn kan lonen. Wat wel een goed idee is en blijft, is om gespreid in te stappen. Zo beperk je het risico op een verkeerd instapmoment en bouw je gestaag vermogen op.

Meer weten over de voor- en nadelen van sparen en beleggen? Lees onze blog hierover.

Groet,

Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207