Virtuele valuta: beleggen of speculeren?

Virtuele valuta - bitcoin

De koersen van virtuele valuta als bitcoin zijn volop in het nieuws. Evi volgt de ontwikkelingen op de voet. Ze belegt niet in bitcoins zelf, maar profiteert wel van de ontwikkelingen rond deze virtuele valuta’s. Lees in deze blog waarom.

Dagelijks verschijnen berichten over de koers van de bitcoin-munt en andere cryptocurrencies. Deze virtuele valuta is een digitaal betaalmiddel dat werkt zonder centrale beheerder. Transacties worden wiskundig versleuteld en bijgehouden in een online openbaar grootboek, een zogeheten blockchain. Op diverse plekken kun je inmiddels je bestelde pizza of hotelovernachting met bitcoins betalen. Het is echter de vraag of de virtuele munten op termijn overal worden geaccepteerd. En welke van de virtuele munten dan de standaard wordt.

Geen toezicht

Houd er rekening mee dat er geen overheidstoezicht is op de virtuele munten. Dat is een belangrijk voordeel vinden veel gebruikers. De koers ervan heeft daardoor geen last van bijvoorbeeld het beleid van de centrale banken. Het heeft ook een groot nadeel, niemand controleert de partijen die de munten uitgeven. Het is al verschillende keren voorgekomen dat de aanbieder na introductie van een virtuele munt onvindbaar bleek. De kopers van die munt blijven dan zonder geld achter. Toezichthouder AFM waarschuwde hier al eerder voor.

Aantrekkelijke belegging?

De aandacht voor virtuele valuta is groot, maar is het ook een aantrekkelijke belegging? Anders dan aandelen of obligaties leveren virtuele valuta’s je als belegger geen rente of dividend op. Ook geeft een belegging in virtuele valuta geen recht op een onderliggende waarde. Zoals bij een aandeel van een onderneming of een obligatie. De koers van de meeste virtuele valuta wordt op dit moment voornamelijk gedreven door verwachtingen over de waarde in de toekomst. En dus niet door de waarde-ontwikkeling van bijvoorbeeld een onderliggende onderneming. De overeenkomsten met de zeventiende-eeuwse tulpenmanie zijn opvallend.

Liever beleggen dan speculeren

Het beleggen in bitcoin is dus meer speculeren dan beleggen. Dat kan interessant zijn. Voor vermogensopbouw zijn speculatieve beleggingen echter niet geschikt. Bij Evi geloven we in een gespreide portefeuille met aandelen en obligaties om op lange termijn vermogen op te bouwen. Daarom belegt Evi niet in bitcoins en andere cryptocurrencies.

Profiteren van blockchain

We spelen wel in op de opkomst van virtuele valuta. Bijvoorbeeld in de diverse aandelenindices waar we in beleggen, zijn bedrijven opgenomen die de software en infrastructuur leveren die de nieuwe virtuele valuta mogelijk maken. Denk aan grote software-ontwikkelaars en leveranciers van halfgeleiders in computerchips die de computerkracht leveren om virtuele valuta mogelijk te maken. Ook blockchain, de innovatieve technologie achter virtuele valuta, is interessant. Blockchain heeft namelijk veel meer toepassingen dan virtuele valuta alleen. Blockchain (direct vertaald: blok-ketting) is een netwerk van onderling communicerende computers. Samen beheren ze een gezamenlijk, gedecentraliseerd grootboek waarin alle afspraken van de transacties zijn verzameld. Bedrijven in bijvoorbeeld de energiesector of de financiële sector gebruiken blockchain in toenemende mate om transacties snel en betrouwbaar af te handelen. Zo profiteren we van de nieuwe technologie door op een verantwoorde en gespreide manier te beleggen in gerenommeerde bedrijven.

Groeten, Evi

18.217.60.35