Beleggingsstrategie: welke past bij jou?

Beleggingsstrategie

Welke beleggingsstrategie het beste bij je past, hangt af van je situatie, je doel en je karakter. Evi neemt een aantal van deze strategieën met je door.

Heb je kinderen? Ga je al bijna met pensioen? Hoe zie jij je toekomst? Kun je je risico permitteren omdat je weet dat je ooit een flinke erfenis gaat krijgen? Financiële keuzes hangen volledig samen met hoe je leven eruit ziet, wat je doelen zijn en ook hoe je karakter in elkaar zit. Hoe ga je bijvoorbeeld om met dalende aandelenkoersen? 

Hoe je het beste kunt beleggen is dan ook een vraag die niet zomaar te beantwoorden valt. Een dertiger die al pensioen opbouwt bij zijn of haar werkgever kan beter anders beleggen dan een ondernemer van in de zestig die uitkijkt naar zijn oude dag. Een goede beleggingscoach wil eerst een goed beeld hebben van je financiële situatie en de rest van je leven. Al mag je natuurlijk best wat informatie voor jezelf houden.

Evi schetst een aantal populaire (onderdelen van) beleggingsstrategieën.

Buy and hold

Dit is een van de bekendste beleggingsstrategieën. Je doet investeringen die je je leven lang bij je houdt. Je zet hierbij in op groei op de lange termijn. Je kunt dit zelf doen, maar je portefeuille ook laten beheren. Hang je deze tactiek aan, dan kies je doorgaans voor investeringen in gevestigde bedrijven, branches of obligaties. Je kiest niet voor trends en grote groei op korte termijn. Voordeel van deze manier van beleggen is dat je niet iedere dag met de markt bezig hoeft te zijn. En je maakt weinig transactiekosten die op je rendement drukken. Let wel: je kunt niet de rest van je leven achterover leunen. Houd je portefeuille af en toe nog in de gaten. Check of je doelen nog hetzelfde zijn en of deze strategie daar - voor jou - nog steeds bij past. Wanneer je je portefeuille laat beheren, zijn dit onderwerpen die je geregeld bespreekt met je beleggingscoach.

Buy low, sell high

De naam dekt de lading. Je koopt wanneer aandelen laag staan en naar jouw idee ondergewaardeerd zijn. Je verkoopt wanneer de aandelen die achterstand hebben ingehaald. Je kunt op deze manier een hoger rendement realiseren dan met een minder actieve vorm van beleggen. Maar het risico is ook hoger. De verleiding om vanuit paniek of hoogtevrees te handelen is groter. En om dit succesvol te kunnen doen, zul je veel moeten lezen, rekenen en uitzoeken. Toch blijkt in de praktijk dat het lastig is om de markt te verslaan. 

Iedere maand inleggen

Iedere maand of ieder kwartaal leg je een vast bedrag in bij je beleggingsfonds. Ongeacht of de beurs hoog of laag staat, of dat het sentiment positief of negatief is. Het maakt niets uit. Deze strategie bespaart je veel tijd en energie. Omdat je iedere maand hetzelfde bedrag inlegt, op dezelfde manier, hoef je niet fanatiek de beurs te volgen. Ook sluit je de invloed van emoties en angst uit. Jouw acties staan namelijk al vast. Ook bij Evi kun je periodiek beleggen. Dit kan al vanaf € 50 per maand.

Dividendrendement

We focussen bij beleggen vaak alleen op koerswinst. Maar je kunt ook op een andere manier aan beleggingen verdienen, namelijk door het dividend dat uitgekeerd wordt. Dividend is een gedeeltelijke uitkering van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Niet ieder beursgenoteerd bedrijf keert dividend uit. Ook de hoogte ervan staat niet vast. Sommige bedrijven hebben een lang track record van dividend uitbetalen, zoals Shell en Unilever. Wanneer het dividend opnieuw geïnvesteerd wordt, kan het rendement aardig oplopen. Het is daarom ook aan te reden dat je kijkt naar beleggingen in bedrijven die relatief hoog dividend uitkeren. Het risico is wel dat er in mindere tijden helemaal geen dividend uitgekeerd wordt. Dus is het ook bij dividendbeleggen belangrijk om te spreiden over meerdere bedrijven.

Warren Buffet's strategie

De beleggingsstrategie van miljardair Warren Buffet heeft hem geen windeieren gelegd. En hij deelt deze graag met anderen. Zijn tactiek is simpel: koop alleen wat je begrijpt. Geen bitcoin dus voor Buffet, maar ook weinig aandelen in tech-bedrijven. Hij adviseert te beleggen in solide bedrijven en branches. Hij gelooft dan ook niet in het timen van de markt. Hij adviseert iedere belegger om emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Volgens Buffet is dat geen goede raadgever op de beurs. En aangezien hij een vermogen van 79 miljard dollar heeft, kan het het waard zijn om naar hem te luisteren.

Risico aan de hand van je leeftijd

Wanneer je een lange beleggingshorizon hebt, heeft het geld nog veel tijd om rendement te vergaren en dus om te groeien. Hierdoor kun je over het algemeen meer risico nemen. Daalt de beurs, dan heb je nog genoeg tijd om die daling goed te maken. Een eenvoudige vuistregel zegt dat je het percentage aandelen in je beleggingsportefeuille kunt bepalen aan de hand van de volgende som:

100 - je leeftijd = % aandelen

Ben je 30 jaar, dan zou je voor 70% voor aandelen kunnen gaan. Ben je 50 jaar, dan neemt het percentage aandelen af tot de helft van je portefeuille. Aandelen zijn risicovoller maar geven op de langere termijn ook een hogere kans op een hoog rendement. Nu is leeftijd niet alles bepalend. Sommige 30'ers willen minder risico nemen dan 60'ers.

Welke beleggingsstrategie kun je verwachten bij Evi?

Evi gaat voor een gedegen aanpak. Dat start met een inventarisatie van je uitgangspunten. Wat is je beleggingsdoel (waar beleg je voor?), wat is je beleggingshorizon (hoeveel tijd heb je?) en je risicobereidheid (hoeveel risico kun en wil je te lopen?). Door deze drie uitgangspunten te combineren, bepalen we samen welk beleggingsprofiel het beste bij jou past. Op basis van dit profiel gaat Evi voor jou beleggen. Zolang je uitgangspunten hetzelfde blijven hoef je in principe je beleggingen niet aan te passen, ook niet als op korte termijn beurskoersen heen en weer gaan. Emotie is over het algemeen een slechte raadgever, dus blijf bij je beleggingsstrategie die je initieel hebt vastgelegd.

Het is wel raadzaam om regelmatig je uitgangspunten te checken. Als een van je uitgangspunten verandert, moet je je koers wellicht bijstellen. Twijfel je of je moet bijsturen of aanpassen? Je kunt op elk moment de vragenlijst opnieuw doorlopen. Je krijgt dan direct een persoonlijk beleggingsvoorstel.

Welke strategie het beste bij jou past, weet alleen jij. Wel is het belangrijk om een strategie te kiezen en vervolgens na te blijven denken over het pad dat je gekozen hebt. Stel je eigen strategie vast en laat Evi je helpen. Heb je vragen, wil je sparren of wil je meer over Evi te weten komen? Neem dan contact met ons op.

3.238.121.7