Zo ziet 2028 eruit als je nu begint met beleggen

Spaarkalender voor spaarpotje via beleggen

Dit is je jaar!

De opbouw van vermogen kost tijd. Het is makkelijker vol te houden als je zicht hebt op het doel. Daarom neemt Evi je vast mee naar het jaar 2028.

Het is het jaar 2028. We verheugen ons op de Olympische Spelen in het Amerikaanse Los Angeles. Koning Willem-Alexander viert dit jaar zijn 61ste verjaardag. In 2018 – nu tien jaar geleden – nam je je voor om eindelijk geld te gaan beginnen met beleggen voor je financiële doel in de toekomst. Voor een (andere) eigen woning, studie of om eerder te kunnen stoppen met werken. Een bijzonder geslaagd voornemen, want door regelmatig een bedrag te beleggen heb je nu een aantrekkelijk spaarpotje opgebouwd.

Spaargeld minder waard

Stel je hield je aan een goed voornemen en zette elke maand 250 euro opzij. Zette je dat bedrag op een spaarrekening, dan is het totaalbedrag nu 31.556 euro, uitgaande van een spaarrente van 1 procent rente. Het is goed te bedenken dat de spaarrente al een tijd historisch laag is, lager dan de inflatie. Je spaargeld heeft door de geldontwaarding na tien jaar eigenlijk minder koopkracht dan nu.

Beter beleggen

Met gespreid beleggen had je kans op een beter resultaat. Dan staat er ruim 40.000 op je rekening. (Uitgaande van een jaarlijks gemiddeld rendement van 5,67 procent binnen een neutraal beleggingsprofiel, na aftrek kosten). Natuurlijk zijn resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor rendement in de toekomst. Ook is het rendement afhankelijk van het risicoprofiel dat bij je past.

Belang van spreiding

Belangrijk bij vermogensopbouw is ook de spreiding. Bij Evi hebben we in de afgelopen jaren een goed gespreide portefeuille samengesteld. Een goede verdeling van diverse effecten in je portefeuille verlaagt het risico, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het verwachte rendement. Je kunt in een goed gespreide portefeuille namelijk de tussentijdse koersschommelingen van beleggingen in de diverse regio’s en sectoren beter opvangen. Stop je je geld in één aandeel, dan loop je een groot risico. Het is immers moeilijk te voorspellen hoe een onderneming op lange termijn presteert. Denk aan het aandeel Fortis in 2008, of Imtech in 2016. (Toegegeven, als je je maandelijkse stortingen volledig in Amazon of Apple had gestoken dan had je een fors rendement behaald.)

Beleg meer

Even terug naar het nu, naar 2018. Start vandaag nog met beleggen, of verhoog je maandelijkse inleg. Zo bouw je relatief ongemerkt een aantrekkelijk vermogen op. Gebruik het pay-yourself first-principe om geld vrij te maken. Zet daarvoor direct na het ontvangen van je salaris een bedrag opzij. Of nog makkelijker stel een automatische incasso in. Dan heb je er geen omkijken naar. Hoeveel zet je opzij? Divers onderzoek onder consumenten laat zien dat je makkelijk met tien procent minder inkomen kunt rondkomen. Geld dat je - hoge lasten of een erg laag inkomen daargelaten – niet mist. Ons uitgavenpatroon pas zich namelijk automatisch aan de nieuwe situatie aan. Gedragsdeskundigen weten dat dit komt omdat de meeste van ons pas stoppen met uitgeven als een krachtig signaal - een lege portemonnee of betaalrekening - ons daartoe dwingt.

Start met een klein bedrag

Je hoeft dus geen grote bedragen vrij te maken om vermogen op te bouwen. Door geautomatiseerd en gestaag te laten beleggen kun je ongemerkt vermogen opbouwen. Door nu in actie te komen vergroot je de kans dat je straks in 2028 veel vermogender bent dan nu. Je financiële doelen zijn daardoor dichterbij. Een fijne gedachte!

Groet, Evi

3.133.79.70