Dit kun jij bereiken met € 50

Schenken aan een kind

Evi vindt dat iedereen kan beleggen en gelooft in beleggen met een stip aan de horizon. Die stip bereiken kan ook in kleine stapjes. Wist je dat je een mooi bedrag op kunt bouwen met een eenmalige inleg van € 1.000 en daarna een klein bedrag per maand?

Weet wat je kan missen

Voordat je überhaupt begint met beleggen is het goed om inzicht te hebben in je financiële situatie. Er komt iedere maand geld binnen en er gaat iedere maand geld uit. Je hypotheek of huur moet immers worden betaald, de ijskast moet vol en zo heb je vast nog veel meer vaste lasten. Zet deze eens op een rijtje en streep ze af van je inkomsten. Zo zie je hoeveel jij elke maand overhoudt voor leuke dingen en om te sparen of beleggen.

Afhankelijk van je inkomen en levensstijl is dit een X-bedrag. Deel ook dit bedrag weer op in delen voor extraatjes, sparen en beleggen. Met het laatste bedrag gaan we aan de slag.

Een klein bedrag maakt een groot verschil

Stel, je houdt iedere maand € 500 over om helemaal vrij te besteden. Daarvan wil je een keer uit eten, de kroeg in, nieuwe kleren kopen en nog wat andere leuke dingen doen. Alles bij elkaar kost dat zo’n € 250. Omdat je nooit weet of de wasmachine het een keer gaat begeven en je spaart voor je droomreis zet je ook € 200 op een spaarrekening. Zo bouw je aan een fijne buffer voor onverwachte uitgaven en grote uitgaven in de toekomst. Je houdt nog € 50 over. Ook niet veel, denk je nu misschien. Maar die € 50 per maand kunnen je een hoop geld opleveren als je gaat beleggen.

In Evi’s handige berekentool zie je wat een eenmalige inleg van € 1.000 en daarna een bepaalde maandelijkse inleg op de lange termijn kan betekenen. Periodiek beleggen noemen we dat. In plaats van in een keer een groot bedrag beleggen, leg je dan iedere maand een door jou gekozen bedrag in.

Met een neutraal beleggingsprofiel en een beleggingshorizon van twintig jaar is de verwachte opbrengst zo’n € 22.000 als je eenmalig € 1.000 inlegt en vanaf dat moment ook iedere maand vijf tientjes belegt. In die periode heb je zelf € 13.000 ingelegd (1 x € 1.000 en 240 x € 50). In twintig jaar tijd heb je dus bijna ongemerkt € 9.000 verdiend.

Uiteraard kent beleggen zijn risico’s en kun je een deel van je inleg verliezen. Ook bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Sparen versus beleggen

Natuurlijk hoef je jouw € 50 niet per se op een beleggingsrekening te zetten. Je kan er ook voor kiezen om op een extra spaarrekening vermogen op te bouwen. Met de huidige lage spaarrente levert je dit waarschijnlijk op de lange termijn wel minder op. Hoeveel? Dat bereken je simpel in onze tool.

Beleg voor je (klein)kind

Je hoeft natuurlijk niet alleen voor jezelf te beleggen. Misschien zet je nu al elke maand een klein bedrag opzij voor je (klein)kind. Voor je het weet zijn ze 18 en gaan ze studeren, het huis uit of op wereldreis. Hoe gaaf zou het zijn als je ze op dat moment een financieel steuntje in de rug kunt geven? Begin daar nu mee door eenmalig € 1.000 in te leggen en daarna maandelijks € 50 te beleggen voor je (klein)kind.

Groet, Evi

3.215.186.30