Evi’s eindejaartips 2017

Evi's eindejaarstips 2017

Kerst staat alweer voor de deur. Je hebt ongetwijfeld andere zaken aan je hoofd, maar het is misschien goed om voor het einde van het jaar toch nog even naar je financiën te kijken. Ik zet vier eindejaarstips voor je op een rij.

1. Box 3-heffing

1 januari 2018 is de peildatum voor de box 3-grondslag (bezittingen min de schulden). De belasting die je moet betalen, kun je verminderen door de grondslag nog in december te verlagen.

Wat kun je doen? Extra aflossen op je box 1-hypotheek bijvoorbeeld. Of een extra storting in je kapitaal- of spaarverzekering eigen woning. Je kunt ook geld uitlenen aan je BV. Je moet het bedrag dan wel minimaal zes maanden uitlenen. Over de rente die je ontvangt betaal je in box 1 maximaal 52% belasting, maar die heffing kan nog steeds lager zijn dan die in box 3.

2. Schenking voor de eigen woning

Dit jaar is de éénmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verhoogd naar € 100.000. Deze vrijstelling is niet meer beperkt tot schenkingen van ouders aan kinderen; je mag aan iedereen schenken. Voorwaarde is wel dat de ontvanger nog geen veertig jaar is.

Wordt degene die je deze schenking wilt doen op korte termijn veertig? Maar heeft diegene nog geen eigen woning gekocht of kan de bank waar de hypotheek loopt deze extra aflossing niet meer verwerken vóór de veertigjarige leeftijd? Geen nood. Maak je de schenking uiterlijk over op de dag dat de ontvanger veertig wordt? Dan heeft hij tot eind 2019 de tijd om de woning daadwerkelijk te kopen of zijn hypotheek af te lossen. In de schenkingsovereenkomst moet je dan de ontbindende voorwaarde opnemen dat de schenking teruggedraaid wordt als eind 2019 niet aan de voorwaarde voldaan is.

3. Schenken aan goed doel

Giften aan goede doelen met een ANBI-status zijn aftrekbaar. Bij éénmalige giften is dat beperkt, maar bij een periodieke schenking van minimaal vijf jaar geldt geen beperking.

Een van de voorgenomen maatregelen van het kabinet Rutte III is dat aftrekposten straks tegen het lage belastingtarief van circa 37% aftrekbaar zijn. Als je dan met je box 1-inkomen in de hoogste schijf zit van 49,5%, ‘kost’ je dat 12,5%. De verlaging van de aftrek vindt gefaseerd plaats van 2019 tot 2023. Als je toch al van plan bent om aan goede doelen te gaan schenken, kun je overwegen om daar dit jaar al mee te beginnen. De aftrek vindt dan nog plaats tegen maximaal 52% en volgend jaar tegen 51,95%.

4. Lijfrente

Je lijfrentepremie moet voor 31 december betaald zijn om in 2017 voor aftrek in aanmerking te komen. Heb je in de afgelopen vijf jaar premie betaald die uiteindelijk niet (volledig) in aftrek is gebracht? Dan is het dit jaar nog mogelijk om het bedrag dat je niet afgetrokken hebt terug te halen zonder fiscale gevolgen.

Wil je weten of deze tips voor jou interessant zijn? Bespreek je persoonlijke financiële situatie met je adviseur of fiscalist.

Ik wens je fijne feestdagen en een goede jaarwisseling.

Groet, Evi

3.230.143.213