Help je kleinkinderen op weg met een schenking

Help je kleinkinderen op weg met een schenking

Met een schenking help je je kleinkinderen financieel op weg. Een fijn steuntje in de rug voor bijvoorbeeld een dure studie of eerste koophuis. Door geld te sparen of beleggen voor je kleinkinderen, bouw je een vermogen op voor de volgende generatie. Evi legt uit hoe je dat aanpakt.

Kies voor sparen of beleggen

Er zijn verschillende financiële doelen die je voor je kleinkind mogelijk kunt maken. Denk aan een rijbewijs of een eerste auto. Of misschien zelfs een studie of eerste koophuis. Afhankelijk van je financiële doel heb je een bepaald vermogen nodig.

Dit kun je opbouwen door te sparen of beleggen. Voor veel grootouders ligt sparen voor de kleinkinderen voor de hand. Helaas groeit je spaargeld door de lage spaarrente en hoge inflatie maar beperkt. Met beleggen vergroot je de kans op een beter rendement. Op de lange termijn kan beleggen namelijk meer opleveren dan sparen.

Schenking voor eerste koophuis

Met het vermogen wat je door te sparen of beleggen opbouwt voor je kleinkind kun je hem of haar later bijvoorbeeld helpen bij het kopen van een eerste huis. Want door de hoge huizenprijzen en beperktere financieringsmogelijkheden is het kopen van een huis voor starters niet meer vanzelfsprekend. Door je kleinkind op deze manier financieel te ondersteunen, help je hem of haar ook weer om vermogen op te bouwen voor zijn of haar kinderen of kleinkinderen. Zo kan jouw vermogen nog generaties lang meegaan. Een leuke gedachte.

Wil je je kleinkind helpen bij de aankoop van zijn of haar eerste woning? Start dan bijvoorbeeld met beleggen in een neutraal beleggingsprofiel met een eerste inleg van € 1.000 en daarna 18 jaar lang een maandelijkse inleg van € 180. Op basis van het huidige gemiddelde rendement levert je dit na 18 jaar een vermogen op van circa € 65.000. Ter vergelijking: als je dezelfde periode van 18 jaar zou sparen tegen de gemiddelde spaarrente van 0,17 % is de opbrengst veel lager, namelijk € 40.514.

Tip: Wil je het vermogen wat je op deze manier opbouwt voor je kleinkind schenken voor de aankoop van een woning? Dan mag dat eenmalig tot € 102.010 belastingvrij.

Schenking voor studie

Een andere mogelijkheid is om vermogen op te bouwen en dat te schenken om bij te dragen aan de studie van je kleinkind. Veel grootouders zien hun kleinkinderen graag studeren, maar de kosten van een studie kunnen behoorlijk oplopen. Het Nibud berekende dat een studie van 4 jaar ruim € 45.000 kost. Een flink bedrag.

Stel dat je bijvoorbeeld start met beleggen met een eerste inleg van € 1.000 en een maandelijkse inleg van € 123. Op basis van het huidige gemiddelde rendement levert dit je na 18 jaar een vermogen op van circa € 45.000. En dat is een mooi geschenk, want misschien hoeft je kleinkind hierdoor niet te lenen voor zijn of haar studie.

Start met beleggen

Met een relatief klein bedrag per maand kan je dus een groot verschil maken in het leven van je kleinkind straks. En starten is makkelijk. Je hebt bij Evi verschillende opties, met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

Je kunt bijvoorbeeld de ouders van je kleinkind(eren) een Evi4Kids-rekening laten openen op naam van je kleinkind. Maar let op: zodra je kleinkind 18 jaar is, krijgt hij of zij volgens de wet automatisch beschikking over deze rekening, tenzij er sprake is van schenking met bewind. Door deze beschikking mag je kleinkind op zijn of haar 18e dus zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf te beleggen om later een schenking aan je kleinkind te doen. Je kiest dan zelf het moment waarop je je kleinkind het geld in handen geeft. Het nadeel hiervan is dat het kind vaak schenkbelasting moet betalen als je het vermogen aan hem of haar overdraagt. Gelukkig zijn er een aantal interessante vrijstellingen. Kijk hierbij wel goed naar de voorwaarden.

3.230.143.213