Checklist: Heb ik een pensioengat?

Pensioengat

Je gaat er misschien vanuit dat je na je pensionering je huidige levensstijl kunt voorzetten. Maar is dat wel zo? Menig Nederlander heeft een gat in de pensioenopbouw bij zijn werkgever, met gevolgen voor je inkomen later. Evi laat je zien hoe je een pensioengat herkent. En repareert.

Als je na je pensionering niet dezelfde koopkracht hebt als op dit moment, heb je een pensioentekort. Oftewel, een pensioengat. Daardoor kun je straks je huidige levensstijl niet voortzetten. Zo’n pensioengat kan op verschillende manieren ontstaan. Misschien weet je daardoor niet eens dat je een tekort hebt. We zetten de belangrijkste oorzaken van een pensioengat voor je op een rij:

Veel verschillende werkgevers

85 procent van de Nederlandse werknemers bouwt pensioen op bij zijn werkgever. Maar niet bij dezelfde werkgever, we wisselen steeds vaker van baan. Zo ontstaat een bonte verzameling grote en kleine pensioenpotjes. Als de pensioenregelingen tussen werkgevers verschillen, bouw je waarschijnlijk te weinig pensioen op. Bijvoorbeeld omdat het pensioen dat jij in het verleden opbouwde na je vertrek niet langer wordt aangepast aan de actuele loon- en prijsstijgingen door indexatie. Goed dus om tijdig in kaart te brengen wat al die potjes samen straks naar verwachting opleveren. Een overzicht vind je op mijnpensioenoverzicht.nl.

Is je pensioen versoberd?

Veel pensioenregelingen zijn in de afgelopen jaren minder aantrekkelijk geworden. Door bezuinigen door de werkgever krijg je straks misschien minder pensioen of is de hoogte van je pensioenuitkering niet langer gegarandeerd. Let ook op de al eerder genoemde indexatie, die is bij veel pensioenregelingen in de afgelopen jaren stopgezet. Die indexatie zorgt er voor dat je pensioenuitkeringen meestijgen met de inflatie, op lange termijn daalt namelijk de koopkracht van je geld.

Veranderingen door de overheid

De overheid stimuleert de opbouw van pensioen met fiscale voordelen. Een aantal daarvan zijn versoberd in de afgelopen jaren. Daardoor kan een gat ontstaan tussen je huidige inkomen en je inkomen later. Verdiende je in 2019 bijvoorbeeld meer dan € 107.593 bruto per jaar? Dan krijg je te maken met de aftopping van de pensioenopbouw. Over je salaris boven dit bedrag bouw je daardoor bij je werkgever vaak geen pensioen meer op. Wil je straks toch pensioen over het meerdere? Dan moet je zelf zorgen voor aanvulling.

Let op: dit bedrag waarboven je bij je werkgever vaak geen pensioen meer opbouwt wordt jaarlijks geïndexeerd. Kijk voor het actuele bedrag op de pagina van Evi Pensioen

Heb je een partner? Dan heeft dit ook effect op het nabestaandenpensioen. Dit zal hierdoor worden beperkt. Kijk of je werkgever mogelijk een collectieve overlijdensrisicodekking heeft of een regeling die zorgt voor een aanvulling op het nabestaandenpensioen.

Een scheiding

Ben je in het verleden gescheiden dan heb je met je partner ook afspraken gemaakt over de verdeling van jullie pensioen. Afhankelijk van die afspraken moet je een flink deel van je pensioen met je ex delen. Of krijg je een deel van het pensioen van hem of haar. Goed dus om in te schatten welk effect dit op je pensioen heeft. Zeker omdat de verdeling vaak niet is verwerkt in het overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl. Een gespecialiseerd financieel adviseur kan je daarbij helpen.

Zo repareer je je pensioengat

Zo’n pensioengat is vervelend, maar reparatie is mogelijk. Zeker als je snel start met het gestaag opbouwen van pensioen. Daarbij kun je slim gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden. De overheid houdt daarbij rekening met de jaren dat je te weinig pensioen bij je werkgever opbouwde. Je kunt zelfs voor een aantal jaar terug een pensioentekort op een fiscaal aantrekkelijke manier aanvullen. Let op: het tekort aan pensioen door een scheiding wordt door de fiscus niet als een pensioengat gezien. Maar laat je niet weerhouden om in actie te komen en zet bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag opzij. Dat is een kleine moeite nu, die er voor zorgt dat je straks je gewenste levensstijl kunt voortzetten.

Bekijk de mogelijkheden van Evi Pensioen om wat aan je pensioengat te doen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64