Een hoger pensioen door een beetje zelfkennis?

Een hoger pensioen door een beetje zelfkennis?

Laat jij je onbewust ook leiden door je emoties bij het opbouwen van een aantrekkelijk pensioen? Dan ben je niet de enige. Je gedrag bepaalt – naast het rendement op de markten – namelijk hoe groot je pensioenpot straks is. Evi laat zien hoe een beetje zelfkennis je helpt bij het creëren van inkomen voor later.

Het opbouwen van een aantrekkelijk pensioen door beleggen vraagt om een weloverwogen strategie, gericht op de lange termijn. In de praktijk zijn we impulsiever en minder rationeel dan we doorgaans denken. We laten ons ongemerkt leiden door onze emoties. Met een mogelijk negatief effect op je inkomen straks. Bijvoorbeeld wanneer je aarzelt om in de markt te stappen. Of impulsief een deel van je beleggingen verkoopt. Gelukkig zijn veel van deze irrationele patronen inmiddels door gedragswetenschappers ontdekt en beschreven. Herken jij ze bij jezelf?

Je wacht op het juiste moment

De aandelenbeurzen gaan altijd op en neer. Zeker in deze tijd. De hoge koersen kunnen voor hoogtevrees bij beleggers zorgen. Niemand wil immers op het hoogste punt instappen. Tussentijdse koersdalingen roepen vergelijkbare gevoelens op. Wachten met beleggen tot het dieptepunt is bereikt lijkt een veilige keuze. Het resultaat: je stelt het beleggen uit.

Ons brein is van nature geneigd om beslissingen die onzeker en complex zijn uit te stellen. Zelfs al snappen we waarom dat onverstandig is. Uiteenlopende onderzoeken laten immers zien dat fluctuaties op korte termijn niets zeggen over de prestaties van je beleggingen op lange termijn. Door te wachten op het juiste moment (dat je nooit kan timen) mis je mogelijk en daarmee de kans op een voldoende hoog pensioen.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld laat het effect van uitstelgedrag zien. Stel je overweegt al maanden te gaan beleggen. Eindelijk hak je de knoop door en legt elke maand €200 in om vermogen op te bouwen dat je over twintig jaar wilt gebruiken voor een aanvulling op je pensioen. Heb je een aantoonbaar pensioentekort dan kan je inleg in de komende jaren renderen zonder dat je hierover vermogensrendementsheffing betaalt.

Bij een gemiddeld rendement van 3,5 procent heb je straks €70.247 in je pensioenpot. Een mooi bedrag, was je echter twee jaar eerder gestart dan was je pensioenpot nu €79.053. In je pensioenpot zit dan €8.809 meer vermogen. €4.800 die je zelf hebt ingelegd en €4.006 aan rendement. Het hier gebruikte rendement van 3,5% is het gemiddeld door Evi behaalde rendement in een neutraal profiel over een periode van 2001-2020, maar let op: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Je belegt zonder plan

Een goede strategie helpt je om met uitstelgedrag en besluiteloosheid om te gaan. Voorkomen is namelijk lastig. Reken er gewoon op dat in complexe situaties je gevoel het soms overneemt van de ratio. Met een goed plan hoef je minder te leunen op je wilskracht om toch de juiste beslissingen te nemen. Leg bijvoorbeeld elke maand automatisch een vast bedrag in een goed gespreide beleggingsportefeuille in. Zo bouw je bij stijgende en dalende beurzen gestaag vermogen op. Als de beurzen laag staan koop je met de inleg een groter belang, je koopt minder als de prijzen stijgen.

Je laat je beïnvloeden door het nieuws

Laat ook het dagelijkse beursnieuws je plannen niet beïnvloeden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat komt omdat ons brein sterker reageert op negatief nieuws dan op goed nieuws. Een erfenis uit het verleden; toen was deze reactie van ons oerbrein uiterst nuttig in gevaarlijke situaties. Bij een negatief signaal maakt je lichaam een dosis stresshormoon aan dat je mentaal en fysiek klaarmaakt voor een vecht- of vluchtreactie.

In de huidige tijd zijn ongevaarlijke nieuwsberichten nog steeds een signaal van gevaar voor ons brein. Dat verklaart de onrust die je soms voelt na het lezen of bekijken van economisch nieuws. Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam ontdekten dat negatieve economische ontwikkelingen tot veel meer berichtgeving leiden dan positieve ontwikkelingen. We vinden al die negatieve berichten ook veel interessanter dan het positieve nieuws. Bad news sells better, is niet voor niets een oude mediawijsheid.

De onrust die al het negatieve nieuws veroorzaakt vergroot de kans dat je (tijdelijk) uit de markt stapt. Om mogelijk weer in te stappen als de beurzen weer omhoog gaan. Dit kan ten koste van je rendement gaan, het is niet zeker dat die aan- en verkopen op termijn meer rendement opleveren. Bovendien hebben de transactiekosten een negatief effect op je rendement.

Een simpele strategie helpt je brein

Goed dus om je bewust te zijn van je eigen – soms irrationele gedrag. Een simpele strategie helpt om emotionele beslissingen te voorkomen. Door het juiste gedrag zo simpel mogelijk te maken kun je de grootste obstakels die je oerbrein opwerpt makkelijk omzeilen. Je bepaalt eenmalig een goed plan – bijvoorbeeld die maandelijkse storting in je pensioenpot.

Kom vandaag nog in actie en start met (periodiek) beleggen. Zo kun je de afleiding op korte termijn beter negeren en bouw je gestaag aan een inkomen voor later. De Evi Coaches kunnen je hierbij helpen en je vragen op beleggingsgebied beantwoorden.

100.28.132.102