Een lijfrente afsluiten: bij een bank of bij een verzekeraar?

Denk je erover om een lijfrente af te sluiten? Slim! Je kan een lijfrente afsluiten bij een verzekeraar of bij een bank of beleggingsinstelling. Bij een verzekeraar gaat het om een lijfrenteverzekering. Bij een bank of beleggingsinstelling om een bancaire lijfrente. Ze hebben hetzelfde doel: je pensioen aanvullen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Je leest erover in deze blog.

Verschil 1: gevolgen bij overlijden

Een belangrijk verschil zit in de gevolgen bij overlijden:

Een lijfrenteverzekering bij overlijden

Een lijfrenteverzekering behoort niet tot de nalatenschap. Deze vererft dus niet naar de erfgenamen. De gevolgen bij overlijden zijn afhankelijk van wát er precies is verzekerd. Dit staat vermeld op de lijfrentepolis. Zo kan je een uitkering bij overlijden laten meeverzekeren. De lijfrente kan dan (deels) overgaan op de partner of kinderen. Let er wel op dat dit vaak extra kosten met zich meebrengt. Als je deze extra verzekering niet afsluit, vervalt het lijfrentekapitaal aan de verzekeraar.

Een bancaire lijfrente bij overlijden

Een lijfrenterekening behoort bij overlijden wél tot de nalatenschap. De erfgenamen hebben dus altijd recht op het lijfrentevermogen. In een testament kun je bepalen aan welke erfgenamen je dit vermogen precies nalaat. Is de lijfrente-uitkering nog niet ingegaan? Dan moet dit direct na overlijden gebeuren. Als de uitkeringsfase wel al is gestart, dan loopt de lijfrente-uitkering door bij de erfgenamen.

Verschil 2: uitkeringsmogelijkheden

Een ander belangrijk verschil zit in de uitkeringsmogelijkheden:

Uitkering bij een lijfrenteverzekering

Bij een lijfrenteverzekering is het mogelijk om een levenslange lijfrente-uitkering te krijgen. Zoals de naam al zegt: deze keert uit zolang jij leeft.

Uitkering bij een bancaire lijfrente

Bij een lijfrenterekening kan dat niet. Je kiest voor een uitkering voor een bepaalde periode. De minimale uitkeringsperiode is in principe 20 jaar, plus het aantal jaar dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd. Je kan ook kiezen voor een tijdelijke lijfrente. Deze duurt minimaal 5 jaar. Hierbij gelden wel twee voorwaarden:

  1. De lijfrente-uitkering mag niet eerder ingaan dan in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd.
  2. De totale lijfrente-uitkering mag niet meer bedragen dan € 26.781 per jaar (2025).

De keuze van de uitkeringsduur hoef je trouwens pas op de ingangsdatum te maken.

Evi Persoonlijk Pensioen

Heb je interesse in het afsluiten van een lijfrente bij een bank? Dat regel je bijvoorbeeld heel makkelijk met Evi Persoonlijk Pensioen. Hiermee bouw je zelf een aanvullende pensioenpot op met mogelijk belastingvoordeel.

Ontdek Evi Persoonlijk Pensioen

Vragen of contact

Heb je nog vragen? Onze vermogenscoaches staan voor je klaar. Maak hier een afspraak.

Deze tekst is geschreven naar de stand van 18 juni 2025.

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je (fiscaal) adviseur wat de beste keuze voor jou is. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van jouw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.

Gerelateerd

216.73.216.189