Van fictief naar werkelijk rendement: zo gebruik je het formulier Opgaaf werkelijk rendement (OWR)

Op 8 juli 2025 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Deze wet geeft belastingplichtigen de mogelijkheid te worden belast op basis van het werkelijke rendement op hun vermogen, in plaats van op basis van het fictief rendement. Daarvoor moet het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ (OWR) gebruikt worden. De Belastingdienst stuurt binnenkort in etappes brieven naar belastingplichtigen om kenbaar te maken dat het formulier beschikbaar is.

Wat moet je doen als je die brief van de Belastingdienst hebt ontvangen en is het invullen van het formulier verplicht? In deze blog zetten wij een aantal aandachtspunten op een rij.

Formulier OWR invullen: wacht op de brief

Wil je gebruikmaken van de tegenbewijsregeling dan moet je het formulier OWR gebruiken. Dat kun je vinden in de online omgeving van de Belastingdienst en is beschikbaar vanaf 10 juli. Het is mogelijk om bij de Belastingdienst een papieren versie te bestellen via telefoonnummer: 0800 - 023 01 07. De Belastingdienst adviseert te wachten met het invullen van het formulier totdat je een brief hebt ontvangen. In de brief staat namelijk je fictieve rendement dat je moet overnemen op het formulier OWR.

Termijn van inzenden

Nadat je een brief van de Belastingdienst over het formulier OWR hebt ontvangen, heb je 12 weken de tijd om het formulier in te vullen en op te sturen. Let op: het formulier is niet voor-ingevuld zoals je dat gewend bent van je ib-aangifte.

Als een belastingadviseur altijd je aangifte doet en deze onder een speciale regeling valt, heeft de belastingadviseur 26 weken om het formulier OWR voor jou in te vullen en naar de Belastingdienst te sturen.

Verplicht invullen?

Je bent niet verplicht het formulier in te vullen als je een brief van de Belastingdienst hebt ontvangen. Als je hebt vastgesteld dat het fictieve rendement lager is dan het werkelijk rendement dan hoef je niets te doen.

Waarom kan het fictieve rendement interessanter zijn dan het werkelijk rendement?

Dit kan onder andere omdat bij de Wet tegenbewijsregeling:

  • het heffingsvrij vermogen (momenteel € 57.684 per persoon) niet van toepassing is;
  • kosten (behalve rente) niet aftrekbaar zijn;
  • ongerealiseerde waardestijgingen ook worden meegeteld;
  • gekeken wordt naar het rendement dat je over het totale vermogen in het jaar haalt, dus ook over vermogen dat je gedurende het jaar verkrijgt. Bij het fictieve rendement wordt uitgegaan van de situatie per de peildatum 1 januari van een jaar.

Ben je klant bij Evi?

Ga naar de speciale pagina voor klanten voor meer informatie over het invullen van het OWR-formulier met de gegevens van jouw Evi rekening.

Invullen klantgegevens

Evi mag je niet helpen of adviseren bij het invullen van het OWR-formulier. We raden je aan om hiervoor contact op te nemen met een fiscalist. Heb je inhoudelijke vragen of hulp nodig? Bezoek dan de website van de Belastingdienst via deze link. In Nederland bel je naar 0800-0543 en toets je direct 7456 na de welkomstboodschap. Bel je vanuit het buitenland, dan gebruik je +31 555 385 385.

Geschreven naar de stand van zaken van 9 juli 2025

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur over wat de beste keuze voor je is.

Gerelateerd

216.73.216.121