Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé?

Beleggen als zzp'er: zakelijk of privé?

Geld in uw onderneming dat u voorlopig niet nodig heeft? Zet het aan het werk door het te beleggen. Dat kan ook nog belastingvoordeel opleveren. Evi weet waar u op moet letten.

Zet u het geld dat u als zzp’er verdient wel voldoende aan het werk? Door het geld dat u niet direct nodig hebt voor uw zakelijke doelen te beleggen, kunt u een mooi vermogen opbouwen.

Dat levert mogelijk ook nog belastingvoordeel op. Als ondernemer met een eenmanszaak kunt u namelijk kiezen; vermogen opbouwen op uw zakelijke rekening óf op uw privérekening. Uw persoonlijke voorkeur is leidend, maar houd ook rekening met het verschil in belastingheffing.

Optie 1 zakelijk beleggen als ZZP’er

Heeft u een eenmanszaak, dan kunt u op een zakelijke rekening sparen of beleggen. Het behaalde rendement ziet de belastingdienst als bedrijfswinst en wordt belast in box 1. U betaalt inkomstenbelasting volgens het voor u geldende tarief. (De werkelijke belasting valt nog iets lager uit door mkb-winstvrijstelling voor ondernemers.) 

Belastingschijf Belastbaar inkomen uit werk en woning Terief
1 tot € 69.399 37,07%
2 vanaf € 69.399 49,50%

Bron: Belastingdienst

Let op: de Belastingdienst is alert op misbruik. Het geld dat u als zzp’er op uw zakelijke rekening hebt staan moet wel een zakelijk doel dienen.

Optie 2 Privé beleggen als ZZP ér

U kunt er ook voor kiezen om het geld dat u niet direct nodig heeft over te maken naar uw privé rekening. Dit geld kunt u vervolgens beleggen. Over de eerste €50.650 (2022) van uw totale vermogen betaalt u als particulier geen belasting (voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag).

Voor de belasting over de rest van uw vermogen rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement. Dit rendement wordt berekend over 3 vermogensschijven. Hoe groter uw vermogen, hoe meer belasting u dus betaalt. Over dit rendement betaalt u vervolgens 31% belasting.

Schijf Uw vermogen na aftrek vrijstelling en schulden Spaardeel (-0,01%) Beleggingsdeel (5,33%) Gemiddeld tarief Netto belasting
1 Tot € 50.651 67% 33% 1,818% 0,56%
2 Vanaf € 50.561 tot €962.351 21% 79% 4,336% 1,35%
3 Vanaf € 962.351 0% 100% 5,53% 1,71%

Bron: Belastingdienst / Evi van Lanschot

Vind het omslagpunt voor zakelijk beleggen of privé

De keuze tussen zakelijk en privévermogen opbouwen draait dus om hoeveel belasting u effectief over uw vermogen betaalt. Voor zover het totale vermogen natuurlijk uitkomt boven de vrijstelling in box 3. Tot €50.650 van uw vermogen is immers vrijgesteld van belasting.

Het omslagpunt tussen zakelijk beleggen of privé beleggen ligt voor iedereen anders. Dat is namelijk afhankelijk van de omvang van uw vermogen, uw belastingtarief én van het rendement dat u verwacht te behalen. Ook speelt mee of u schulden heeft die uw belastbare vermogen in box 3 verlagen. Heeft u een fiscaal partner houdt daar dan ook rekening mee in uw afweging. Met uw fiscaal partner kunt u namelijk de vrijstelling in box 3 optimaal verdelen.

Kies tussen zakelijk of privé

Met de rekentool van BerekenHet.nl ziet u snel welk bedrag u in uw situatie aan belasting in box 3 betaalt. Dat zet u af tegen het effectieve belastingtarief dat voor uw als ondernemer met een eenmanszaak geldt. Door goed naar de belastingheffing te kijken kiest u weloverwogen voor zakelijk of privé. Dat kan belastingvoordeel opleveren.
Meer weten? Ga naar onze zakelijk beleggen pagina om te kijken hoe u als ZZP’er het meeste uit uw vermogen haalt

Let op: er zijn ontwikkelingen rondom de rechtmatigheid van de Box 3 belasting en of het forfaitair rendement in strijd is met de wet. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207