Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé?

Beleggen als zzp'er: zakelijk of privé?

Heeft u geld dat u niet direct nodig heeft? Zet het aan het werk door het te beleggen. Zo heeft u de kans om een mooi vermogen op te bouwen voor uw zakelijke doelen of voor later. Dat kan u ook nog eens belastingvoordeel opleveren. Fiscale mogelijkheden en gevolgen  zijn wel afhankelijk van uw individuele omstandigheden en of u zakelijk of privé gaat beleggen. Raadpleeg hiervoor uw fiscaal adviseur.

Als ondernemer met een eenmanszaak kunt u kiezen; vermogen opbouwen op uw zakelijke rekening óf op uw privérekening. Uw persoonlijke voorkeur is leidend, maar het is wel goed om rekening te houden met het verschil in belastingheffing.

Optie 1 Zakelijk beleggen als zzp’er

Heeft u een eenmanszaak, dan kunt u op een zakelijke rekening sparen of beleggen. Het behaalde rendement ziet de belastingdienst als bedrijfswinst en wordt belast in box 1. U betaalt inkomstenbelasting volgens het voor u geldende tarief. De werkelijke belasting kan nog  iets lager uitvallen door mkb-winstvrijstelling voor ondernemers.

Belastingschijf Belastbaar inkomen uit werk en woning Tarief
1 tot € 73.031 36,93%
2 vanaf € 73.031 49,50%

Bron: Belastingdienst

Optie 2 Privé beleggen als zzp’er

U kunt er ook voor kiezen om het geld dat u niet direct nodig heeft, over te maken naar uw privérekening. Dit geld kunt u vervolgens beleggen. Over de eerste € 57.000 (2023) van uw totale vermogen betaalt u als particulier geen belasting. Voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag.

Voor de belasting over de rest van uw vermogen rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement.  Voor uw spaargeld wordt dat forfaitair rendement pas na afloop van 2023 vastgesteld. Voorlopige schatting is 0,36%. Voor uw overige box 3 bezittingen, waaronder uw beleggingen, is het forfaitaire rendement voor 2023 6,17%.
Als u in box 3 nog schulden hebt, dan wordt er voorlopig rekening gehouden met een aftrekbare rente van 2,57%. Die mag u in mindering brengen op het forfaitaire rendement. Dit rentepercentage wordt ook pas na afloop van 2023 definitief vastgesteld. Over het forfaitaire rendement betaalt u in 2023 32% belasting. In 2024 en 2025 stijgt het belastingtarief naar 33% en 34%.

Let op: de belastingheffing in box 3 gaat veranderen. Mogelijk komt er vanaf 2027 een box-3-heffing op basis van het werkelijk behaalde rendement. Evi van Lanschot volgt voor u de ontwikkelingen.

Vind het omslagpunt voor zakelijk beleggen of privé

De keuze tussen zakelijk en privé vermogen opbouwen gaat mede om hoeveel belasting u effectief over uw vermogen betaalt. Voor zover het totale vermogen uitkomt boven de vrijstelling in box 3. Tot € 57.000 van uw vermogen is immers vrijgesteld van belasting.

Het omslagpunt tussen zakelijk beleggen of privé beleggen ligt voor iedereen anders. Dat is namelijk afhankelijk van:

  1. De omvang van uw vermogen
  2. Uw belastingtarief
  3. Het rendement dat u verwacht te behalen
  4. Schulden die uw belastbare vermogen in box 3 verlagen.

Heeft u een fiscaal partner, dan is het goed om daar ook rekening mee te houden in uw afweging. Met uw fiscaal partner kunt u namelijk de vrijstelling in box 3 optimaal verdelen. Zakelijk beleggen is alleen een optie als u ook een zakelijk doel voor ogen heeft.

Kies tussen zakelijk of privé

Op internet staan diverse rekentools waarmee u kunt zien welk bedrag u in uw situatie aan belasting in box 3 betaalt. Dat zet u af tegen het effectieve belastingtarief dat voor u als ondernemer met een eenmanszaak geldt. Door goed naar de belastingheffing te kijken, kiest u weloverwogen voor zakelijk of privé. Dat kan belastingvoordeel opleveren.
Ga naar zakelijk beleggen voor het zakelijke aanbod van Evi. Daarbij is het zeker de moeite waard te bepalen wat de fiscale voordelen zijn. Overleg daarvoor met uw accountant of fiscalist wat in uw situatie het meest gunstig is.

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van de kennis 07-06-2023 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen. Raadpleeg daarom uw fiscaal adviseur bij het maken van fiscale keuzes.

Heeft u vragen over zakelijk beleggen? Neemt u dan contact op met onze vermogenscoaches.

3.215.186.30