Beleggingsvisie 2020: welke pijlers zijn belangrijk?

Welke kansen en onzekerheden moeten we in de gaten houden in 2020? En waar kijkt hoofdeconoom Luc Aben met meer dan gemiddelde belangstelling naar? Aben vertelt op welke pijlers de beleggingsvisie op 2020 is gebaseerd.

Matig positieve groei

‘Als we kijken naar het algemeen economisch plaatje wereldwijd, gaan we uit van matige groei, maar wel van positieve groei’, zegt Aben. De bedrijfswinsten moeten volgens hem ook op peil kunnen blijven.

Welbekende politieke dossiers

Daarnaast moeten we het komende jaar ook rekening houden met de welbekende politieke dossiers. We blijven dit jaar te maken krijgen met de Brexit en ook met de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hierover kan Aben relatief weinig voorspellen.

Amerikaanse verkiezingen

Hiernaast kunnen we in 2020 nog een bijkomende politieke onzekerheid verwachten. Eind dit jaar is het namelijk tijd voor de verkiezingen in de VS. Ook die zijn onvoorspelbaar, stelt Aben.

‘Wat je wel ziet is dat, mocht Trump een tweede ambtstermijn afdwingen, de kans klein is dat een aantal beursstimulerende maatregelen van de voorbije jaren worden teruggedraaid, zoals de belastingverlaging’. Bij de democraten ligt dat anders. Die wilden de belastingverlaging toch terugdraaien. Dat heeft dan wellicht ook invloed op de winstcijfers van Amerikaanse ondernemingen.

Actief beleid voeren

Nogal wat zaken om in de gaten te houden dus. Aben: ‘We geven nu een visie op 2020, maar de economie en financiële markten blijven natuurlijk bewegen, los van het feit of er een nieuw jaar aankomt of niet. Dus het zal zaak blijven om op te volgen en vooral een actief beleid te voeren en in te grijpen indien nodig’.

Beleggingsvisie 2020

Wilt u gaan beleggen in 2020? En bent u benieuwd hoe de rest van het beleggingsjaar 2020 eruit gaat zien? In Evi’s Beleggingsvisie voor 2020 behandelen we de belangrijkste ontwikkelingen om in de gaten te houden het komende jaar.

3.238.121.7