Hoe kom je erachter of jouw beleggingen beter kunnen?

second opinion beleggingsportefeuille

Niet alleen ondernemers maken regelmatig de de balans op. Ook als particulier is het aan te raden om je financiën regelmatig onder de loep te nemen. Wanneer heb je voor het laatst naar je beleggingsprofiel gekeken? Heb je het juiste serviceniveau ontvangen of had het beter gekund? We zetten een aantal afwegingen op de rij.

Passen je beleggingen nog bij je wensen?

Als je je beleggingen onder de loep neemt dan horen daar vragen bij als: Welk doel wil je behalen en tegen welk risico? En zit je nog op koers? Kijk goed naar het rendement en de beleggingskosten van je huidige aanbieder.

Lig je op koers?

Toen je begon met beleggen, heb je voor jezelf een aantal uitgangspunten bepaald: het beleggingsdoel dat je wilt bereiken, de tijd dat je je geld kunt en wil missen en het risico dat je wil lopen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken, je pensioen aanvullen of wil je studie van je kinderen betalen. Welk doel je ook kiest, vermogen opbouwen kost tijd. Een lange termijn focus is dan ook belangrijk om op koers te blijven. Maar in de tussentijd is er misschien het een en ander veranderd. De waarde van je beleggingen heeft zich wellicht anders ontwikkeld dan je gedacht had of misschien is er wel iets in je persoonlijke situatie veranderd.

Daarom is het verstandig om regelmatig te checken of je nog op koers ligt. Daarbij is het belangrijk om te toetsen of het verwachte rendement en het bijbehorende risico nog aansluiten bij de haalbaarheid van je doel? Misschien is het beter gegaan dan je had verwacht en kun je in het vervolg wat minder risico lopen om je doel te bereiken. Of andersom, moet er een tandje bij om je doel te halen. Hou er rekening mee dat risico en rendement over het algemeen hand in hand gaan; hoe meer rendement, hoe meer risico je doorgaans zult lopen met je beleggingen.

Waar betaal je voor?

Kijk ook eens naar je beleggingskosten. Laat je je vermogen beleggen door een beheerder, ofwel vermogensbeheer? Dan profiteer je van de expertise van professionele beleggers en het comfort om het beheer uit handen te geven. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Weet jij waar je voor betaalt? De basis is de beheerfee of beheervergoeding, daarnaast betaal je afhankelijk van de beleggingen in je portefeuille nog indirecte kosten. Deze zijn over het algemeen verwerkt in de koers van je beleggingsfondsen. Maar wees er bewust van dat de totale kosten flink kunnen verschillen per aanbieder.

Zelf vergelijken met Finner

Het kan nooit kwaad om te kijken of een andere beleggingsaanbieder beter bij je past. Via Finner - een onafhankelijk Nederlands vergelijkings- en adviesplatform voor beleggers - vergelijk je 160 verschillende partijen met elkaar. Aan de hand van jouw wensen selecteer je de beste partijen uit het aanbod van alle banken en vermogensbeheerders in Nederland. Finner heeft Evi vergeleken met andere online vermogensbeheerders. Volgens Finner scoort Evi Beheer 5-sterren in de categorieën kostenbeleid, risicobeleid, organisatie en beleggingsbeleid.

Een second opinion op je beleggingen door een expert van Evi van Lanschot

Misschien weet je nog niet zeker of je huidige manier van beleggen wel bij je past. Wil je weten hoe haalbaar jouw doelen zijn? En of het gekozen risicoprofiel wel past bij je persoonlijke situatie? De ervaren beleggingscoaches van Evi van Lanschot nemen dit soort vragen graag met je door en werpen een frisse blik op je beleggingen. Je kunt vrijblijvend een second opinion aanvragen door een belafspraak te maken met een van onze beleggingscoaches.

Wat als je weg wilt bij je huidige aanbieder?

Veel mensen zien op tegen het overstappen. Het lijkt vaak veel gedoe om te regelen. Evi neemt dit graag voor je uit handen. We begeleiden je persoonlijk en eenvoudig door het traject. Onder andere bij het verkopen van je beleggingen bij je huidige vermogensbeheerder. Eventuele overstapkosten (transactiekosten voor het verkopen van de beleggingen bij je huidige beleggingsaanbieder) worden tot maximaal €500 vergoed. Evi vergoedt de overstapkosten onder bepaalde voorwaarden, lees de overstapvoorwaarden daarom goed door. Samen met Evi bepaal je vervolgens welk risicoprofiel het beste aansluit bij je wensen en financiële doelen. Binnen enkele dagen staat je vermogen op je Evi rekening.

3.230.143.213