Koers houden bij hoge koersen

Stijgende koersen

De aandelenkoersen blijven stijgen en beursrecords worden aangescherpt. Als u zich hierover ongerust maakt, lees dan deze blog. Het feit dat de beurs op een hoog niveau staat, is op zichzelf geen reden om uit te stappen. Evi legt uit waarom.

Lange termijn levert het meeste rendement op

Beleggers die tijdens de drie economische crises van de afgelopen twintig jaar zijn blijven zitten, hebben gemiddeld genomen een uitstekend rendement behaald. Dit komt doordat beleggingen over langere periodes meestal stijgen. Wie tijdelijk uitstapt, loopt het risico rendement mis te lopen. Aan de zijlijn kunt u namelijk nooit winnen. Het is belangrijk voor beleggers om zowel bij dalende als bij stijgende koersen de lange termijn in gedachten te houden.

Spreid uw beleggingen

Ook in een periode waarin de beurzen blijven stijgen, is een goed gespreide portefeuille de beste manier om vermogen op te bouwen. Deze spreidingsstrategie bewijst haar kracht in fluctuerende markten. Door uw beleggingen te spreiden over verschillende landen, sectoren en thema's, verlaagt u het risico van uw beleggingsportefeuille zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het rendement.

Kies ook nu voor periodiek beleggen

Natuurlijk wil iedereen op het laagste punt kopen en vervolgens op het hoogste punt verkopen, maar zelfs de beste beleggers slagen er niet altijd in om de markt op het juiste moment te timen. De beste manier om dit risico te beperken, is door periodiek beleggen toe te passen. Kies ervoor om bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in te leggen. Het voordeel hiervan is dat u gestaag aan uw vermogen bouwt, ongeacht de situatie op de financiële markten. Dit brengt rust omdat het automatisch verloopt en u dus niet constant naar het juiste moment hoeft te zoeken.

Houd vast aan uw oorspronkelijke plan

Waarschijnlijk belegt u met een bepaald doel en een beleggingshorizon van meerdere jaren. Zelfs in tijden van hogere koersen kan dit leiden tot nervositeit. Maar tijdelijk uitstappen brengt altijd het dilemma met zich mee: wanneer stapt u weer in? Nu, of wacht u liever tot de beurs nog verder daalt? Als u overweegt om uit te stappen, neem dan uw oorspronkelijke plan en doelstellingen nog eens door. In de meeste gevallen is het verstandig om vast te houden aan de beleggingsstrategie die u heeft gekozen.

Maak een weloverwogen beslissing

Uiteindelijk is de beslissing natuurlijk aan u. Mocht u na het lezen van deze artikel nog twijfels hebben, neem dan gerust contact op met onze beleggingscoaches.

Geschreven naar de stand van zaken op 14 februari 2024.

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wilt u persoonlijk advies, overleg dan met uw fiscaal adviseur wat de beste keuze voor u is.

Wilt u ons persoonlijk spreken?

Hebt u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Gerelateerd

Beleggen

Defensief beleggen: niet risicoloos

Beleggen betekent dat u risico loopt over uw vermogen. Wilt u minder beleggingsrisico, dan kunt u ook defensief beleggen. Evi vertelt u waar u op kunt letten wanneer u start met of al belegt in Evi Defensief of Evi Zeer Defensief.

3.238.121.7