Lage spaarrente: wat nu?

Lage spaarrente? Behaal meer rendement

De tijd dat je 5% rente kreeg op je spaarrekening, ligt al een tijd achter ons. Op dit moment krijg je nauwelijks rente op je spaarrekening. Maar je betaalt wel vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting) over je spaargeld én je hebt te maken met inflatie. Er zijn andere mogelijkheden om meer rendement te krijgen. Ik geef je vier tips.

1. Los je schulden af
Een goed alternatief voor sparen is om je schulden af te lossen. Leningen moet je bijna altijd uiteindelijk aflossen. Dus waarom zou je dit niet versneld doen? Bij je hypotheek kun je bijvoorbeeld elk jaar een deel boetevrij vervroegd aflossen. Heb je nog een spaarhypotheek? Kijk dan of het mogelijk is om meer te storten in je gekoppelde spaar- of beleggingspotje. Laat je wel goed voorlichten, want hier zitten fiscale voorwaarden aan.

Los je je hypotheek versneld af? Houd er dan rekening mee dat je het geld dat je in je huis investeert er later niet zo gemakkelijk meer uitkrijgt. Wil je de overwaarde in je woning later gebruiken om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken? Dan kun je misschien beter naar andere mogelijkheden kijken. Lees meer over de keuze tussen beleggen of je hypotheek aflossen.

2. Start met beleggen
Heb je (een deel van) je spaargeld voor langere tijd niet nodig? Dan kun je overwegen om te gaan beleggen. Het verwachte rendement is daarbij hoger dan op je spaarrekening, maar je loopt wel meer risico. Je kunt zelf gaan beleggen, of je kunt professionals voor jou laten beleggen.

Beleggen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, fondsen of opties. De risico’s van beleggen verschillen per beleggingscategorie. Je kunt het risico verkleinen:

  • door een goede spreiding aan te brengen in je beleggingsportefeuille;
  • door periodiek te beleggen.

Bekijk van tevoren of de mogelijkheden passen bij je doel en de verwachtingen die je bij beleggen hebt. Twijfel je nog? Ontdek de verschillen tussen sparen en beleggen.

Benieuwd hoe beleggen bij Evi werkt?

3. Leen geld aan familie of vrienden
Hebben familieleden of vrienden zelf een lening met een relatief hoge rente? Dan kun je misschien met je spaargeld (een deel van) die lening overnemen. De rente die je krijgt ligt hoger dan de rente op je spaarrekening. En je familie of vrienden profiteren van een lagere rente.

Is dat helemaal zonder risico? Nee, als ze de lening niet terug kunnen betalen, zit jij met de gebakken peren. Kijk dus goed uit aan wie je je geld uitleent, leg het schriftelijk vast en vraag desnoods zekerheden.

4. Bewaar je vermogen thuis
Je kunt je geld natuurlijk ook gewoon thuis bewaren. In de oude sok, onder het matras of in een kluis bijvoorbeeld. Op die manier loop je geen beleggingsrisico of risico dat je met negatieve rente te maken krijgt. Daar staat natuurlijk tegenover dat je wel het risico loopt dat je je geld kwijtraakt bij een inbraak of brand.

Buffer bij lage spaarrente
Voor welke optie je ook kiest: houd altijd een buffer in spaargeld aan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Zorg er daarnaast voor dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor later. Met dat inzicht kun je op een betere manier met je financiën omgaan.

Groet, Evi

18.221.53.209