Regeerakkoord 2017: Beleggen? Of je hypotheek aflossen?

Beleggen of je huis aflossen

Om optimaal gebruik te maken van geld dat je over hebt, kun je verschillende dingen doen. Sparen is door de lage spaarrente weinig aantrekkelijk. Beleggen of de hypotheek op je huis aflossen zijn misschien betere opties. Maar wat levert nu het meeste op? Die vraag is nu extra actueel door het Regeerakkoord.

Afschaffing Wet Hillen

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat een belangrijk voordeel voor huiseigenaren met een afbetaald huis verdwijnt. Die vrijstelling – ook wel de Wet Hillen genoemd – zorgt dat je met een (bijna) hypotheekvrij huis geen eigenwoningforfait betaalt. Deze belasting betaal je als huiseigenaar over de waarde van je woning. Het kabinet bouwt die vrijstelling in de komende dertig jaar in stapjes af. Iets om rekening mee te houden als je twijfelt tussen beleggen of aflossen. De Tweede Kamer moet de plannen nog wel goedkeuren, maar ik zet alvast de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Aflossen of beleggen? Wat is aantrekkelijker

Afschaffing van de Wet Hillen maakt het volledig aflossen van je hypotheek financieel minder aantrekkelijk. Heb je een huis met een WOZ-waarde van €200.000, dan moet je tegen de huidige tarieven jaarlijks €1.500 optellen bij je inkomen. Je betaalt daardoor – afhankelijk van je inkomen – een paar honderd euro eigenwoningforfait over je woning. Heb je geen hypotheek, dan vervalt de bijtelling.

Toch is ook als de vrijstelling straks daalt, aflossen nog steeds een aantrekkelijke optie. Door het aflossen van je hypotheek dalen je maandlasten. Bovendien verminder je de hypotheekschuld op je huis. Over het afgeloste bedrag hoef je nooit meer rente te betalen.

Beleggen of aflossen hypotheek

Voor een goede vergelijking tussen aflossen en beleggen kijk je ook naar het rendement. Daarvoor neem je de hypotheekrente die je betaalt, die vergelijk je met het (verwachte) rendement op je beleggingen. Voor een meer precieze vergelijking kun je ook uitgaan van het netto rendement. Daarvoor houd je ook rekening met de hypotheekrenteaftrek. Je krijgt als huiseigenaar in 2018 maximaal 49,5 procent van de betaalde hypotheekrente terug van de belastingdienst. Hoeveel precies, dat hangt af van je inkomen. Het nettorendement over je beleggingen bereken je door rekening te houden met de belasting die je betaalt over je beleggingen. Ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. Die hangt af van de omvang van je totale vermogen in box 3. Je betaalt effectief 0,6% tot 1,61% per jaar over je vermogen boven de vrijstelling (per persoon) van €30.000. Trek dit percentage van het rendement van je beleggingen af, wat je overhoudt is het nettorendement. Weten wat voor jou meer oplevert? Je kunt deze rekenmodule gebruiken. Of je kan Evi bellen en we helpen je bij deze berekening.

Lees ook dit artikel over beleggen of aflossen van Evi.

Beter rendement beleggen

Met beleggen heb je op de lange termijn kans op een beter rendement dan de hypotheekrente die je uitspaart. Houd daarbij rekening dat het daadwerkelijk rendement dat je behaalt onzeker is en afhangt van de ontwikkeling op de beurs. Aan beleggen zijn nu eenmaal risico’s verbonden.

Kijk voor een goede vergelijking verder dan de cijfers alleen. Belangrijk voordeel van beleggen is de flexibiliteit. Je geld is altijd beschikbaar en jij bepaalt wat je er mee doet. Los je je hypotheek af, dan ben je veel minder flexibel. Het geld zit vast in de stenen, je huis. Heb je het geld toch weer nodig in de toekomst, dan kan dat in principe alleen door de woning te verkopen. Bij sommige hypotheken mag je het afgeloste geld weer opnemen, maar daar zijn vaak kosten aan verbonden. De hypotheekrente over dit deel van de hypotheek mag je ook niet meer aftrekken.

Vrijheid

Beleggen biedt je dus meer flexibiliteit, en de kans op een hoger rendement. Je hebt de vrijheid om met het vermogen dat je door beleggen opbouwt te doen wat je wilt. Bijvoorbeeld om straks een deel van je hypotheek af te lossen.

Ben je benieuwd geworden naar de opties om te beleggen bij Evi? Kijk dan op de beginnen met beleggen pagina. Of je kan ook de keuzehulp gebruiken om te zien wat het beste bij je situatie past.

Groet, Evi

 

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80