Poetin houdt ook beleggers in zijn greep. Wat betekent de situatie in Oekraïne voor beleggers?

Poetin houdt ook beleggers in zijn greep – wat betekent de situatie in Oekraïne voor beleggers?

De situatie rond Oekraïne blijft gespannen, maar vooral ook onduidelijk. Hoewel waarschuwingen en nieuwsberichten anders kunnen doen vermoeden, lijkt het vooral een propaganda-oorlog. Maar daarmee is het ook bijna onmogelijk om te anticiperen op een verder verloop. Ook de financiële markten zijn hierover verdeeld en lijken vooral afwachtend.

Misschien geeft de geschiedenis hier wat houvast; momenten van nervositeit over geopolitiek blijken in het verleden juist vaak koopmomenten te zijn geweest. Het gaat te ver om de ‘Oekraïne-kwestie’ nu al zo te bestempelen, maar een aanleiding om ons beleggingsbeleid aan te passen is het nu zeker ook niet.

Inflatie

Er is in de Verenigde Staten nog geen sprake van afnemende inflatie, maar tegelijkertijd zijn er voorzichtige signalen dat we  het piekniveau van de Amerikaanse inflatie bereiken. Zo duwden hoge energieprijzen de inflatie afgelopen maand nog hoger. Dat zal nog een aantal weken het geval zijn, maar geleidelijk zal dit effect afzwakken. Wellicht volgen olie- en gasprijzen de komende maanden niet dezelfde opwaartse lijn, zoals we die vanaf de zomer in 2021 zagen. Ook de veelbesproken disrupties in productie- en aanvoerketens zouden intussen minder impact moeten hebben.  

Ook Europa kampt met een hoge inflatie, maar deze wordt meer dan in de Verenigde Staten beïnvloed door sterk gestegen energieprijzen. De ECB ziet de gestegen energieprijzen als tijdelijk en verwacht daarom een lager inflatieniveau in de loop van 2022.  Door dit vooruitzicht staat de Europese Centrale Bank minder onder druk dan haar Amerikaanse collega om de rente te verhogen om de inflatie tegen te gaan.

We houden het hoofd koel

Naast de obligatiemarkten reageerden ook de aandelenbeurzen op de Amerikaanse inflatie. De brede Amerikaanse S&P 500-index verloor vorige week 1,8%. In Europa daarentegen gingen aandelen 1,6% hoger (Europese Stoxx 600). De geopolitieke onrust rond Oekraïne blijft meer koersvolatiliteit op de Europese markten geven, in zowel positieve als negatieve zin.

Stabiele vooruitzichten voor de economie, wegebbende pandemiezorgen en bedrijfswinsten boden tegenwicht aan de rentezorgen. Ongeveer 70 procent van de winstrapportages over het vierde kwartaal overtreft de verwachtingen tot nu toe. Winstverwachtingen voor het hele jaar 2022 worden  opwaarts bijgesteld.

Tegelijkertijd is het sentiment op financiële markten niet langer oververhit. Vooral niet in de VS. Veel sentimentsindicatoren wijzen eerder op een afwachtende houding. Dit was  in het verleden vaak een geruststellend signaal.  Rustig blijven en de ontwikkelingen op de voet volgen lijkt nu de beste strategie, en dus is dat wat we doen.  

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64