Poetin houdt ook beleggers in zijn greep. Wat betekent de situatie in Oekraïne voor beleggers?

Poetin houdt ook beleggers in zijn greep – wat betekent de situatie in Oekraïne voor beleggers?

De situatie rond Oekraïne blijft gespannen, maar vooral ook onduidelijk. Hoewel waarschuwingen en nieuwsberichten anders kunnen doen vermoeden, lijkt het vooral een propaganda-oorlog. Maar daarmee is het ook bijna onmogelijk om te anticiperen op een verder verloop. Ook de financiële markten zijn hierover verdeeld en lijken vooral afwachtend.

Misschien geeft de geschiedenis hier wat houvast; momenten van nervositeit over geopolitiek blijken in het verleden juist vaak koopmomenten te zijn geweest. Het gaat te ver om de ‘Oekraïne-kwestie’ nu al zo te bestempelen, maar een aanleiding om ons beleggingsbeleid aan te passen is het nu zeker ook niet.

Inflatie

Er is in de Verenigde Staten nog geen sprake van afnemende inflatie, maar tegelijkertijd zijn er voorzichtige signalen dat we  het piekniveau van de Amerikaanse inflatie bereiken. Zo duwden hoge energieprijzen de inflatie afgelopen maand nog hoger. Dat zal nog een aantal weken het geval zijn, maar geleidelijk zal dit effect afzwakken. Wellicht volgen olie- en gasprijzen de komende maanden niet dezelfde opwaartse lijn, zoals we die vanaf de zomer in 2021 zagen. Ook de veelbesproken disrupties in productie- en aanvoerketens zouden intussen minder impact moeten hebben.  

Ook Europa kampt met een hoge inflatie, maar deze wordt meer dan in de Verenigde Staten beïnvloed door sterk gestegen energieprijzen. De ECB ziet de gestegen energieprijzen als tijdelijk en verwacht daarom een lager inflatieniveau in de loop van 2022.  Door dit vooruitzicht staat de Europese Centrale Bank minder onder druk dan haar Amerikaanse collega om de rente te verhogen om de inflatie tegen te gaan.

We houden het hoofd koel

Naast de obligatiemarkten reageerden ook de aandelenbeurzen op de Amerikaanse inflatie. De brede Amerikaanse S&P 500-index verloor vorige week 1,8%. In Europa daarentegen gingen aandelen 1,6% hoger (Europese Stoxx 600). De geopolitieke onrust rond Oekraïne blijft meer koersvolatiliteit op de Europese markten geven, in zowel positieve als negatieve zin.

Stabiele vooruitzichten voor de economie, wegebbende pandemiezorgen en bedrijfswinsten boden tegenwicht aan de rentezorgen. Ongeveer 70 procent van de winstrapportages over het vierde kwartaal overtreft de verwachtingen tot nu toe. Winstverwachtingen voor het hele jaar 2022 worden  opwaarts bijgesteld.

Tegelijkertijd is het sentiment op financiële markten niet langer oververhit. Vooral niet in de VS. Veel sentimentsindicatoren wijzen eerder op een afwachtende houding. Dit was  in het verleden vaak een geruststellend signaal.  Rustig blijven en de ontwikkelingen op de voet volgen lijkt nu de beste strategie, en dus is dat wat we doen.  

18.218.70.93