Wat is de beste beleggingsstrategie als er onrust is op de beurs?

Het zijn roerige tijden op de beurzen. De economie krimpt wereldwijd door oorzaken die ons dagelijks in diverse media worden voorgeschoteld. Angst voor een langdurige recessie is volop aanwezig en kan ervoor zorgen dat periodiek beleggen op dit moment niet aantrekkelijk lijkt. Volgens onze hoofdeconoom Luc Aben is die angst ongegrond. De redenen voor de hoge inflatie zijn nu significant anders dan in het verleden, overheden zijn meer bereid in te grijpen en aandelen zijn momenteel relatief goedkoop.

Negeer de onrust van vandaag

Angst is een slechte raadgever. Deze emotie draagt niet bij aan een succesvolle beleggingsstrategie op de langere termijn. Om rustig te beleggen is het meestal goed om de dagelijkse gang van zaken op de beurs te negeren. Telkens dalende koersen zien of het financiële nieuws dag in dag uit horen kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je moet over gaan tot actie. De waan van de dag krijgt daarmee meer aandacht dan de langere termijn. De factor ‘tijd’ is, naast een gedegen risicospreiding van de beleggingen over landen en sectoren, de belangrijkste remedie tegen een onrustig gevoel bij uw beleggingen. Economische tegenwind eindigt een keer en wordt altijd gevolgd door economisch betere tijden. 

Gespreid aankopen biedt kansen

Het is daarom slim om de voordelen van spreiding te benutten. De experts van Evi doen dat door te beleggen in wereldwijd gespreide fondsen die elk een eigen verhouding tussen risico en rendement hebben, gericht op stabiele vermogensgroei op de lange termijn.

Beleggingen op verschillende momenten aankopen -het zogenaamde periodiek beleggen- is ook een slimme vorm van spreiden. Op die manier investeert u niet in een keer een groot bedrag, maar elke maand of elk kwartaal. In perioden van lagere koersen krijgt u meer voor uw inleg dan in een periode waarin de koersen hoger zijn. De middeling van de aankoopprijs zorgt ervoor dat uw portefeuille op termijn minder gevoelig is voor koersschommelingen, waardoor het risico van beleggen lager wordt. En dat geeft rust.

Er is geen ‘juist’ moment

Beleggen lijkt een kwestie van op tijd kopen en op tijd verkopen, het zogenaamde ‘timen’. Niets is echter minder waar, het timen van de markt is echt meer geluk dan wijsheid, zo blijkt telkens weer uit onderzoek. Beleggers die aan hun strategie vasthouden kunnen dus rekenen op een beter rendement en stoppen met periodiek inleggen als het economisch slechter gaat is dan ook een gemiste kans. 

Bereik uw doel door vasthoudendheid

Door uw periodieke beleggingen los te koppelen van dagelijkse koersschommelingen en emotie bewaart u rust. Periodiek beleggen kan al met een klein bedrag per maand. Het te beleggen bedrag wordt automatisch van uw rekening afgeschreven en belegd. U heeft er geen omkijken meer naar.
Wel houdt u zelf de regie, want u kunt uw inleg eenvoudig verlagen, verhogen of tijdelijk stopzetten.
Zo legt u de basis voor uw vermogen op lange termijn. Vermogen waarmee u uw persoonlijke financiële doelen kunt behalen. Zoals eerder stoppen met werken, Uw pensioen, uw (studerende) kinderen financieel ondersteunen of eindelijk dat heerlijke vakantiehuisje aanschaffen. Voor het uitzicht dan, want de rust heeft u met periodiek beleggen gevonden.


Meer lezen over inflatie en de invloed op beleggingen? Lees hier een interview met onze hoofdeconoom Luc Aben.

100.28.132.102