Wat is de beste beleggingsstrategie als er onrust is op de beurs?

Het zijn roerige tijden op de beurzen. De economie krimpt wereldwijd door oorzaken die ons dagelijks in diverse media worden voorgeschoteld. Angst voor een langdurige recessie is volop aanwezig en kan ervoor zorgen dat periodiek beleggen op dit moment niet aantrekkelijk lijkt. Volgens onze hoofdeconoom Luc Aben is die angst ongegrond. De redenen voor de hoge inflatie zijn nu significant anders dan in het verleden, overheden zijn meer bereid in te grijpen en aandelen zijn momenteel relatief goedkoop.

Negeer de onrust van vandaag

Angst is een slechte raadgever. Deze emotie draagt niet bij aan een succesvolle beleggingsstrategie op de langere termijn. Om rustig te beleggen is het meestal goed om de dagelijkse gang van zaken op de beurs te negeren. Telkens dalende koersen zien of het financiële nieuws dag in dag uit horen kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je moet over gaan tot actie. De waan van de dag krijgt daarmee meer aandacht dan de langere termijn. De factor ‘tijd’ is, naast een gedegen risicospreiding van de beleggingen over landen en sectoren, de belangrijkste remedie tegen een onrustig gevoel bij uw beleggingen. Economische tegenwind eindigt een keer en wordt altijd gevolgd door economisch betere tijden. 

Gespreid aankopen biedt kansen

Het is daarom slim om de voordelen van spreiding te benutten. De experts van Evi doen dat door te beleggen in wereldwijd gespreide fondsen die elk een eigen verhouding tussen risico en rendement hebben, gericht op stabiele vermogensgroei op de lange termijn.

Beleggingen op verschillende momenten aankopen -het zogenaamde periodiek beleggen- is ook een slimme vorm van spreiden. Op die manier investeert u niet in een keer een groot bedrag, maar elke maand of elk kwartaal. In perioden van lagere koersen krijgt u meer voor uw inleg dan in een periode waarin de koersen hoger zijn. De middeling van de aankoopprijs zorgt ervoor dat uw portefeuille op termijn minder gevoelig is voor koersschommelingen, waardoor het risico van beleggen lager wordt. En dat geeft rust.

Er is geen ‘juist’ moment

Beleggen lijkt een kwestie van op tijd kopen en op tijd verkopen, het zogenaamde ‘timen’. Niets is echter minder waar, het timen van de markt is echt meer geluk dan wijsheid, zo blijkt telkens weer uit onderzoek. Beleggers die aan hun strategie vasthouden kunnen dus rekenen op een beter rendement en stoppen met periodiek inleggen als het economisch slechter gaat is dan ook een gemiste kans. 

Bereik uw doel door vasthoudendheid

Door uw periodieke beleggingen los te koppelen van dagelijkse koersschommelingen en emotie bewaart u rust. Periodiek beleggen kan al met een klein bedrag per maand. Het te beleggen bedrag wordt automatisch van uw rekening afgeschreven en belegd. U heeft er geen omkijken meer naar.
Wel houdt u zelf de regie, want u kunt uw inleg eenvoudig verlagen, verhogen of tijdelijk stopzetten.
Zo legt u de basis voor uw vermogen op lange termijn. Vermogen waarmee u uw persoonlijke financiële doelen kunt behalen. Zoals eerder stoppen met werken, Uw pensioen, uw (studerende) kinderen financieel ondersteunen of eindelijk dat heerlijke vakantiehuisje aanschaffen. Voor het uitzicht dan, want de rust heeft u met periodiek beleggen gevonden.


Meer lezen over inflatie en de invloed op beleggingen? Lees hier een interview met onze hoofdeconoom Luc Aben.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64