6 Gouden regels bij beleggen

De ene na de andere bank verlaagt zijn rentetarieven. De spaarrente staat nu zo laag dat het nauwelijks nog wat oplevert. Begrijpelijk dat veel mensen zich nu afvragen 'blijven we sparen of kunnen we beter ook gaan beleggen?’ Kijk, dat vind ik nou een leuke vraag. Wat moet je weten voordat je begint met beleggen?

1. Persoonlijk plan

Wat wil je bereiken? Wat is je beleggingsdoel? Wanneer wil je dat dit doel bereikt is? Hoe belangrijk is het doel voor je? Wees helder en realistisch over je doelstellingen, laat je helpen door online tools of stippel je plan uit met een Evi Coach.

2. Nu-niet-nodig geld

Beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Ik adviseer  altijd een buffer op een spaarrekening aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Zoals voor die wasmachine die stuk gaat.

3. Risico en gemoedsrust

Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen, maar gaat gepaard met tussentijdse koersschommelingen. Deze koersschommelingen moet je zowel financieel als qua gemoedsrust kunnen verwerken. Kun je koers houden als rendementen tijdelijk tegenvallen?

4. Spreiden is key

Wed nooit op één paard. Spreiding is essentieel; het dempt de uitslagen en maakt minder kwetsbaar. Beleg gespreid over diverse beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. En niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en de opkomende landen. Onze specialisten selecteren de beste fondsen. Hierbij houden we rekening met de doelstellingen van het fonds, de risico’s en het verwachte rendement.

5. Evaluatiemoment en flexibiliteit

Stel vooraf evaluatiemomenten vast. Geschikte momenten hiervoor zijn wanneer je de belastingaangifte moet doen, wanneer je je vakantiegeld ontvangt of als er nieuwe fiscale regels komen. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met een Evi Coach. Die helpt je graag om koers te houden. Want het uitgestippelde plan van Gouden Regel nr 1 blijft natuurlijk leidend.

6. Finish

Stuur tijdig bij zodra je dichterbij je einddoel komt. Bouw het risico af zodat een daling van de beurzen jouw doel, bijvoorbeeld je pensioenaanvulling, niet meer in gevaar brengt. Dat bijstellen heet ‘lifecycling’ en juist deze strategie zal je veel rust bezorgen.  

Meer weten over deze of andere tips, neem gerust contact op met een onze specialisten.

Groet,
Evi

3.215.186.30