6 belastingtips voor 2019 voor particulieren

Belastingtips

Vanaf 1 maart 2019 kan iedereen belastingaangifte doen over 2018. Evi geeft je 6 belastingtips voor je belastingaangifte van 2018 én van 2019.

Tips voor je belastingaangifte over 2018

Drie tips: aftrekken, middelen en belastingrente voorkomen.

Tip 1: aftrekken

De belastingaangifte die de Belastingdienst voor je klaar zet, is waarschijnlijk al voor een groot deel ingevuld met gegevens die de Belastingdienst al van je weet. Dat is handig want dan hoef je zelf minder in te vullen. Maar let op: de Belastingdienst vult niet alles in. Met name de aftrekposten (uitgaven die je kunt aftrekken van je inkomen waardoor de te betalen inkomstenbelasting lager uitvalt) zijn meestal niet ingevuld. Controleer dus goed of je nog aftrekposten hebt en vul deze in.

Lees ons blog als je meer wilt weten over aftrekposten bij belastingaangifte.

Tip 2: middelen

Heb je de afgelopen jaren het ene jaar meer verdiend dan het andere jaar? Bijvoorbeeld omdat je minder bent gaan werken, een ontslagvergoeding hebt ontvangen of onbetaald verlof hebt opgenomen? Dan kan je belasting middelen best wat geld opleveren.

Middelen betekent dat dat je inkomen over 3 jaren gelijk trekt. Dat kan betekenen dat je over één of meerdere van de jaren belasting terugkrijgt. Is het bedrag wat je door te middelen terugkrijgt van de Belastingdienst hoger dan € 545? Dan krijg je dat netjes uitgekeerd.

Lees ons blog als je meer wilt weten over belasting middelen.

Tip 3: belastingrente voorkomen

Op je spaarrekening ontvang je waarschijnlijk amper rente, maar de belastingrente is in 2019 nog altijd erg hoog: voor particulieren (of zzp’ers/eenmanszaken) 4%. Deze belastingrente hoef je niet te betalen als je over 2018 aangifte doet vóór 1 mei 2019. Ben je te laat, al is het één dag? Dan gaat de klok tikken.

De Belastingdienst mag tot maximaal 19 weken na ontvangst van de belastingaangifte belastingrente opleggen. Kan de aangifte niet zonder wijzigingen overgenomen worden door de belastingdienst? Dan tellen ze door tot 6 weken na de datum op de aanslag. Bij een aanslag van € 10.000 is dat dik € 200 aan belastingrente.

Als jij (of je accountant) structureel uitstel van aangifte aanvraagt, en je krijgt flinke aanslagen, gaat dat aardig oplopen. Ook een voorlopige aanslag die te laag blijkt, betekent rente betalen. En heb je teveel betaald? Helaas, dan ontvang je over de periode die je moet wachten tot de Belastingdienst je terugbetaalt geen rente van de Belastingdienst.

Lees meer over belastingrente op de website van de Belastingdienst.

Tips voor je belastingaangifte over 2019

Drie tips: groen beleggen, aanvullend pensioeninkomen opbouwen en familiebank worden.

Tip 4: groen beleggen

Voor groene beleggingen krijg je in Nederland vrijstelling. En een flinke ook. In 2018 mocht je maximaal € 57.845 aan groene beleggingen hebben zonder daar belasting over te betalen. Voor 2019 zijn die bedragen verhoogd en hoef je bij je belastingaangifte over 2019 over € 58.540 aan groene beleggingen geen belasting te betalen. Per persoon. Dus heb je een fiscale partner? Dan geldt het dubbele bedrag. Best de moeite waard om mee te beginnen dus. Minder belasting betalen én wat goeds doen voor het milieu.

Tip 5: aanvullend pensioeninkomen opbouwen

Wil je vermogen opbouwen voor aanvullend inkomen tijdens je pensioen? Dan kan je dat doen door een lijfrenteproduct op eigen naam af te sluiten (bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente). Het vermogen wat je dit jaar inlegt in zo’n product mag je onder bepaalde voorwaarden volgend jaar bij je belastingaangifte aftrekken van je belastbare inkomen, waardoor je daarover minder belasting betaalt. Hoeveel je mag aftrekken hangt af van je jaarruimte en reserveringsruimte.

Tip 6: familiebank worden

Wil je zoon of dochter dit jaar een huis kopen? En heb jij genoeg vermogen om hem of haar het geld daarvoor te lenen? Dan kan de familiebank-constructie financieel interessant zijn om het bedrag wat je vanaf volgend jaar aan vermogensbelasting moet betalen te drukken.

Bij een familiebank ontvang jij (als bank) rente over het geld wat je uitleent. En die rente is voor je kind gewoon aftrekbaar. Let op: de gehanteerde rente moet wel redelijk zijn. De rechter oordeelde in 2018 dat een vader zijn zoon geen 9% rente mocht rekenen. Hoeveel je maximaal mag rekenen hangt samen met het risico dat je loopt.

Je kunt als ouder ook besluiten om je kind de rente te schenken. In 2019 mag je je kind € 5.427 belastingvrij schenken. En als je kind tussen de 18 en 40 jaar is zelfs eenmalig € 26.040. Let op: schenk de rente nooit direct na betaling terug. Dan kan de Belastingdienst dit afwijzen. Doe het bijvoorbeeld aan het einde van het jaar, bijvoorbeeld als kerstcadeau.

3.215.186.30