Zo verdeel je je financiële meevallers het best

Gevulde portemonnee in achterzak, tips verdelen financiële meevallers

Wat doe jij met je vakantiegeld en andere financiële meevallers? Uitgeven of wegzetten? Je kunt natuurlijk ook beide doen. Door je geld over verschillende potjes te verdelen, hou je er het beste gevoel aan over. Evi laat zien hoe je dit het beste doet.

Vakantiegeld

We praten niet graag over geld. Maar wanneer het vakantiegeld gestort wordt, heeft opeens iedereen het erover. Wat ga jij ermee doen?

Nibud doet daar ieder jaar uitgebreid onderzoek naar. Een flinke groep Nederlanders gebruikt het vakantiegeld waar het eigenlijk voor bedoeld is: vakantie. Verder wordt vakantiegeld gebruikt om te sparen (36%), om schulden of te lossen (15%) of voor grote aankopen (19%). Ongeveer één op de zes Nederlanders geeft aan dat het geld op de grote hoop komt en geen specifieke bestemming heeft. Zo’n 3% kiest ervoor vakantiegeld te beleggen. Bij mensen met een boven modaal inkomen was dit percentage hoger: 5%.

Verdeel je financiële meevallers in potjes

Het lijkt alsof we één ding moeten kiezen als bestemming voor ons vakantiegeld en andere financiële meevallers. Het allemaal uitgeven voelt even fijn, maar dit kan achteraf ook een slecht gevoel geven. Er niets van uitgeven voelt weer erg streng. Maar wat als we ons vakantiegeld en andere financiële meevallers nu verdelen in meerdere potjes? Zo kun je een deel van het geld met een goed gevoel uitgeven, omdat je ook een deel bewaart voor de toekomst, voor een grote reis of een ander beleggingsdoel.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de bedragen te verdelen over 3 verschillende potjes. Ieder potje heeft een eigen bestemming.

1. Uitgeven aan iets leuks

Vakantie, nieuwe kleding, een klus in huis. Het is fijn om een deel van het geld te kunnen besteden aan iets waar je blij van wordt.

2. Sparen voor een buffer

Het is belangrijk een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Dit geld kun je dus inzetten voor als er onverhoopt iets gebeurt waardoor je extra geld nodig hebt.

3. Beleggen voor later

Beleggen doe je voor de lange termijn. Niet voor vandaag of morgen, maar voor de toekomst. Misschien voor de studie van je kinderen of als aanvulling op je pensioen. Door te beleggen geef je je geld kans om te groeien. En dat hoeft echt niet met enorme bedragen tegelijk. Lees hier wat je al kunt bereiken door periodiek een klein bedrag in te leggen.

Vakantiegeld is niet de enige financiële meevaller waarbij je deze techniek kunt gebruiken.

Denk eens aan:

13e maand

Bijna de helft van de werknemers krijgt een 13e maand. De naam zegt het al: dit is een extra maandsalaris die meestal in december wordt uitgekeerd. Of je er recht op hebt staat in je arbeidsovereenkomst. Soms zijn er aanvullende voorwaarden vanuit een werkgever. Bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde datum in dienst moet zijn getreden.

Belastingteruggave

Heb je voor 1 april je belastingaangifte ingevuld en ingediend? Dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je in het voorgaande jaar te veel belasting hebt betaald, dan krijg je dit bedrag teruggestort op je rekening.

Bonus

Bij een bonus denken we vooral aan banken en verzekeraars. Maar de eindejaarsuitkering wordt het meest uitgekeerd in het onderwijs (58%) en in de zorg (55%). De financiële sector volgt met 24%. Een bonus is soms, maar zeker niet altijd, gekoppeld aan prestaties. Soms wordt deze uitgekeerd wanneer een werknemer bepaalde doelen heeft behaald of wanneer een bedrijf goed heeft gepresteerd.
Bron onderzoek: Monsterboard

Pas je de 3-potjes-tactiek toe op al deze financiële meevallers? Dan kun je jezelf trakteren op mooie spullen en reizen, je vult je spaarrekening aan voor je buffer én een deel van je geld kan doorgroeien voor je toekomst.

18.220.187.178