Met pensioen gaan is meer dan een leeftijd

Pensioengat

Net als de meeste Nederlanders zie je waarschijnlijk je pensioen als een leeftijd waarop je kunt stoppen met werken. Maar wist je dat pensioen eigenlijk meer afhankelijk is van een bedrag? Met voldoende vermogen kun je ‘stoppen’ met werken wanneer jij dat wilt. Evi legt uit. Daarnaast wil Evi ook graag de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken onder de aandacht brengen.

In het nieuws gaat het vaak over de pensioenleeftijd. Het moment waarop je het opgebouwde geld in je pensioenpotten kunt gebruiken om van te leven. Alles draait dus om een leeftijd, maar waarom eigenlijk?

De focus op de leeftijd verhult dat pensioen in werkelijkheid een bedrag is. Een pot met geld waaruit je inkomen put in de tijd dat je niet meer werkt aangevuld met AOW. Je pensioen kan beginnen als de pot groot genoeg is. Hoe dat zit leggen we je uit.

Vele kleintjes


De kracht van het Nederlandse pensioensysteem is dat je bij een pensioenfonds van je werkgever door jarenlange kleine bedragen te beleggen een grote pensioenpot opbouwt. In die pot zit na circa veertig jaar werken voldoende om jou maandelijks een bedrag uit te keren waarmee je jouw huidige levensstijl vast kunt houden. Door lagere belastingdruk na je pensioen heb je maandelijks namelijk minder nodig. Door maatschappelijke veranderingen loopt ligt dit in de praktijk vaak lastiger. Nog maar weinig mensen werken bijvoorbeeld veertig jaar bij dezelfde werkgever. Pensioen opbouwen bij verschillende werkgevers maakt het lastiger om te voorspellen wat je straks precies krijgt. Maar met de gedachte achter het systeem is niets mis. Sterker nog, je kunt dezelfde strategie gebruiken om je eigen pensioen op te bouwen. Door over een lange periode telkens kleine bedragen te beleggen bouw je een flinke pensioen pot op. Sparen is uiteraard ook een optie, maar door de historisch lage rente minder aantrekkelijk.

Hoeveel heb je nodig

Ben je gewend aan het idee dat het gaat om een bedrag, dan zie je waarschijnlijk direct de mogelijkheden. Reken uit hoeveel geld je nodig hebt om van je pensioenpotten te kunnen leven. Mooi uitgangspunt is de vuistregel van 25. Als je 25 maal je netto jaarinkomen bijeen hebt, kun je in theorie stoppen met werken. Stel dat je jaarlijks 25.000 euro nodig hebt, dan is 625.000 euro voldoende om te stoppen met werken De basis voor dit bedrag ligt in de wetenschap; onderzoek laat zien dat het mogelijk is om aan een goed gespreide beleggingsportefeuille dertig jaar lang jaarlijks 4 procent te onttrekken. Rekening houdend met de inflatie. Onttrekken voor de pensioenleeftijd kan alleen met vermogen dat je zelf aanvullend opbouwt.

Persoonlijke pensioenpot


Jij bepaalt dus zelf wat jouw bedrag is. Misschien wil je niet stoppen met werken, maar een dag minder werken. Wel moet je natuurlijk rekening houden met de kosten van beleggen en de jaarlijkse belasting over je vermogen. Er zijn diverse handige online rekentools waarmee je dit snel uitrekent. Een pensioenpot die je zo opbouwt heeft vele voordelen. De flexibiliteit is de belangrijkste, jij bepaalt hoeveel je uit je persoonlijke pensioenpot haalt op welk moment. Je bent niet gebonden aan de overheid of je pensioenfonds. Je zet je bedrag in wanneer jij dat wil, of je nu 50, 60 of 70 bent.

Groet, Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149