Zelf pensioen opbouwen, hoe werkt dat?

Iedereen kan zelf pensioen opbouwen. Dit heet individuele pensioenopbouw in de 3e pijler. Wilt u zelf pensioen opbouwen als aanvulling op uw werknemerspensioen of omdat u zelfstandig ondernemer bent? Dat doet u met een lijfrente. 

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een financieel product waarbij u geld op een geblokkeerde rekening zet voor uw pensioen. U sluit een lijfrente af bij een verzekeraar, een bank, een beleggingsonderneming of beleggingsinstelling. U kunt dan kiezen tussen sparen of beleggen. 

Met een lijfrente kunt u vaak profiteren van belastingvoordeel. U kunt jaarlijks uw inleg aftrekken van de belasting: afhankelijk van uw inkomen mag u 37,0% tot 49,5% van uw inleg terugvragen. Daarnaast betaalt u over het geld op uw pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing in box 3.

Opbouwfase: Hoe bouwt u pensioen op?

Tijdens de opbouwfase zet u geld opzij. Dit kan eenmalig of periodiek, u bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak u geld inlegt. Er is wel een maximum aan wat u jaarlijks mag inleggen: uw jaarruimte. Uw jaarruimte is uw pensioentekort over het voorgaande jaar. Het is het verschil tussen wat u maximaal mocht opbouwen met belastingvoordeel en wat u echt hebt opgebouwd. 

Met onze rekentool berekent u uw jaarruimte eenvoudig. Heeft u al pensioen via uw werkgever? Kijk dan in uw UPO (Uniform Pensioen Overzicht) welk bedrag u in het afgelopen kalender jaar al heeft opgebouwd. We noemen dit uw factor A (van pensioenAangroei). Heeft u in de laatste 10 jaar niet al uw jaarruimte gebruikt? Dan heeft u extra ruimte over, dit noemen we de ‘reserveringsruimte’. U mag dit geld alsnog inleggen voor uw pensioen. De reserveringsruimte is per 1 januari 2024 verhoogd naar € 41.608. Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen hoeveel reserveringsruimte u heeft.

Uitkeringsfase: Wat gebeurt er als u stopt met werken?

Na de opbouwfase komt de uitkeringsfase. U koopt dan met het pensioenvermogen dat u hebt opgebouwd een lijfrente-uitkering bij een financiële aanbieder naar keuze. De lijfrente-uitkering is een periodieke uitkering die u krijgt nadat u stopt met werken. U moet dit regelen binnen 5 jaar nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. 

De uitkering die u krijgt is een bruto-inkomen. U betaalt daar belasting over maar vaak is dat wel minder dan toen u het geld inlegde. Er zijn twee soorten lijfrente-uitkeringen: tijdelijk en levenslang. 

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering sluit u af bij een verzekeraar. U kunt dan kiezen uit een tijdelijke en een levenslange uitkering. Een tijdelijke lijfrente-uitkering loopt minstens 5 jaar en begint vanaf uw AOW-leeftijd. 

Met een levenslange lijfrente-uitkering koopt u een uitkering voor de rest van uw leven. Als u overlijdt, gaat vaak het nog niet uitgekeerde geld naar de verzekeraar, tenzij u een verzekering heeft om dit te voorkomen.

Lijfrenterekening

Een lijfrenterekening is een lijfrente die u afsluit bij een bank of een beleggingsinstelling. Het gaat dan om een tijdelijke uitkering, minimaal 20 jaar, plus het aantal jaren dat de uitkering eerder ingaat dan de AOW-datum. Bij overlijden gaat het resterende geld naar uw erfgenamen. Bij Evi van Lanschot bieden we op dit moment geen product aan voor de uitkerende fase. Evi Pensioenbeleggen is een bancaire lijfrente om zelf pensioen mee op te bouwen.

Zelf pensioen opbouwen met een lijfrente: een voorbeeld

Stel, u legt 20 jaar lang de maximale jaarruimte van €36.077 per jaar in en uw inleg wordt belegd tegen een gemiddeld nettorendement van 3%. U valt in het hoogste belastingtarief (49,50%).  

Over uw jaarlijkse inleg hoeft u geen belasting te betalen. Dat scheelt u per jaar 49,50% x € 36.077 = € 17.858. 

Netto heeft u dus €36.077 - €17.858 = €18.219 per jaar ingelegd. 

Na 20 jaar heeft u ongeveer €365.000 ingelegd en daarmee bijna €1.000.000 opgebouwd. 

Over dat bedrag moet u nog wel belasting betalen, maar die is vaak lager omdat u met pensioen bent. 

Let op: Dit is een voorbeeld, geen voorspelling van wat u echt krijgt met een lijfrente. Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt een deel van uw inleg verliezen.

Bereken wat Evi Pensioenbeleggen u kan opleveren

Bereken wat Evi Pensioenbeleggen u kan opleveren

Met Evi Pensioenbeleggen bouwt u vermogen op voor een aanvulling op uw pensioen. En dat ook nog met fiscaal voordeel. Maar wat levert het straks op? Vul onze tool in en we maken een berekening voor u.

jaar
Dit bedrag is gebaseerd op uw jaarruimte
{{getMonthylyBottomText}} Let op: de totale inleg voor het eerste jaar overschrijdt mogelijk uw jaarruimte.
Toon opties voor kapitaaloverdracht i

Hoe berekenen we het verwachte resultaat?i

{{PensionCostsLabels.DisclaimerTitle}}

{{checkFormValues}} {{checkContactForm}} {{checkMailThisForm}} {{setMovePolisDefaultBaloonText}}

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Contact met onze pensioenspecialist?

Maak een afspraak

Evi Pensioenbeleggen

Met Evi Pensioenbeleggen belegt u tot een vaste streefdatum. U belegt met belastingvoordeel. Dit voordeel hangt af van uw jaarruimte over het deel van uw salaris tot € 137.800. Fiscale mogelijkheden en voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst veranderen. Bij Evi geven we geen fiscaal advies, daarvoor verwijzen we u naar een fiscaal adviseur.


Meest gekozen

Evi Pensioenbeleggen

Met Evi Pensioenbeleggen bouwt u door middel van beleggen fiscaal vriendelijk vermogen op voor aanvullend inkomen na uw pensioen.

  • Individueel pensioen opbouwen (3e pijler) met fiscaal voordeel
  • Uw inleg is aftrekbaar van de belasting
  • U betaalt geen vermogensrendementsheffing over uw opgebouwde vermogen
Ton Scheel

“Heeft u ergens hulp bij nodig, dan kunt u mij direct bellen.”
Ton Scheel – Pensioen specialist

020 - 354 4545

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Rekening openen?

Zelf pensioen opbouwen met Evi Pensioenbeleggen? Open een rekening.

Overstappen naar Evi?

Elders opgebouwd pensioenvermogen overdragen naar Evi, zo geregeld met de Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

100.28.132.102