Beleggen in Kuifje of Hermès?

Wat je moet weten over alternatieve beleggingen

Naast het 'gewone' beleggen zijn er ook mensen die beleggen in designertassen, wijn en strips ook wel het alternatieve beleggen genoemd. De rendementen kunnen hoog zijn, evenals de risico’s. Evi zet vijf aandachtspunten op een rij.

De meeste van onze spullen worden in de tijd minder waard. Omdat ze slijten door het gebruik of omdat er inmiddels betere versies van zijn. Denk aan televisies, auto’s en kleding. Maar er zijn uitzonderingen, sommige zaken zijn zo schaars of bijzonder dat ze hun waarde behouden of zelfs stijgen in waarde. Denk aan wijn, postzegels, designertassen, kunst en klassieke auto’s. Het kan interessant zijn om hierin te investeren, vijf tips voor je begint.

1. Houd rekening met de risico’s

De rendementen van alternatieve beleggingen spreken tot de verbeelding. Die tas van Hermès ooit gekocht voor €4.000, werd voor €23.750 geveild. En voor een exemplaar van de strip Kuifje in Congo hebben verzamelaars €4.000 over. Ook aantrekkelijk aan alternatieve beleggingen is dat de koers vaak anders beweegt dan die aandelen en obligaties. Dit wordt ook wel correlatie genoemd. Toch leert de geschiedenis dat de correlatie onder slechte economische omstandigheden wel kan stijgen. Tijdens een economische crisis is het aantal kopers beperkt, en daalt de prijs. Een risico om rekening mee te houden, door uit te gaan van een langetermijnstrategie.

2. Alleen de prijs telt

Houd er rekening mee dat je rendement volledig wordt bepaald door prijsontwikkeling. Anders dan bij aandelen (dividend) en obligaties (coupon) levert de belegging zelf geen inkomen op. Dat is van invloed op het totaalrendement, zo laat bijvoorbeeld de waardeontwikkeling van zeilboten zien. Die werden in de afgelopen jaren fors minder waard, nu mensen liever een kort tochtje met een sloep maken en het veel lastiger is om geld te lenen voor de aanschaf. Ook de vergrijzing speelt een rol, het aanbod aan zeilboten is in de afgelopen jaren gestegen.

3. Zorg voor voldoende spreiding

Voor alle beleggingen geldt dat het beter is je geld te spreiden over diverse investeringen. Zo daalt het risico dat je vermogen door één verkeerde belegging hard wordt geraakt. Zeker omdat veel alternatieve beleggingen vragen om een forse investering. Investeer naast postzegels en strips bijvoorbeeld ook in breed gespreide aandelenportefeuille. Zo verloopt je vermogensopbouw gelijkmatiger en worden je toekomstplannen niet belemmerd door de diefstal van je schets van Karel Appel.

4. Let op de liquiditeit

De meeste beleggingen die worden verhandeld op de financiële markten kun je dagelijks aan- en verkopen. Dat is anders bij alternatieve beleggingen. Geld vrijmaken uit je investeringen kan even duren. Bovendien moet je vaak de hulp van derden inschakelen om een hoge prijs te krijgen, bijvoorbeeld een veilinghuis.

5. Breng de kosten in kaart

Een van de aantrekkelijke kanten van een alternatieve belegging is dat ze meestal tastbaar zijn. Die mooie fles Bordeaux ligt in het zicht in je wijnkast. En je waardevolle designertas haal je wanneer je wilt uit de stofhoes of gebruik je misschien wel elke dag. Soms moet je extra kosten maken voor de opslag en onderhoud van je alternatieve beleggingen. Een wijncollectie moet onder de juiste condities worden bewaard, en een klassieke auto’s of een boot vragen om stallingskosten en periodiek onderhoud. Deze kosten gaan - net als de beheerkosten bij een aandelenportefeuille - ten koste van je rendement.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de kenmerken van je alternatieve belegging. Dat maakt het makkelijker om juiste keuzes te maken en vergroot het plezier van je investering.

Groet,
Evi

3.238.121.7