Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Uitstappen? Zo voorkomt u hoogtevrees

Voorkom hoogtevrees bij stijgende aandelenkoersen

De aandelenmarkten zijn in de afgelopen maanden per saldo flink gestegen. Wat doe je als de aandelenmarkten een langere periode stijgen en de beurzen gevoelsmatig hoog staan? Sommige beleggers krijgen dan de neiging om hun beleggingen te verkopen en (tijdelijk) uit te stappen. Maar is dit wel verstandig?

De geschiedenis laat pieken en dalen zien, maar over langere perioden laten de beurzen over het algemeen een stijgende lijn zien. Veel in- en uitstappen is dus niet nodig. Het kan zelfs ten koste gaan van het rendement op uw belegging. Zeker omdat de data laat zien dat beleggers slecht zijn in het timen van de markt. 

Hoe voorkomt u dat u te snel uitstapt? Evi geeft u graag vier tips.

Focus op de lange termijn

Op korte termijn gaan de koersen van aandelen op en neer. Divers onderzoek laat zien dat de fluctuaties op korte termijn niets zeggen over de prestaties van je beleggingen op lange termijn. Laat u zich dus vooral niet afleiden door de ruis van de dagelijkse koersbewegingen. Dat komt uw beleggingsresultaat ten goede. Ook omdat u zo de transactiekosten laag houdt. Die gaan ten koste van het rendement, terwijl het niet zeker is dat die aan- en verkopen op termijn meer rendement opleveren.

Kijk niet te veel naar uw portefeuille

Wie veel naar zijn beleggingen kijkt, is geneigd meer te gaan handelen. Een truc van ons brein, zo ontdekten gedragswetenschappers. Mensen zijn van nature geneigd zichzelf te overschatten. Dat helpt de mensheid bij het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Bij beleggen zet dit overmatige zelfvertrouwen je echter snel op het verkeerde been. Zo blijkt uit de behavioural finance, de wetenschap die zich verdiept in de psyche van de belegger. Beleggers denken bijvoorbeeld dat ze goed kunnen inschatten wanneer de markten gaan stijgen of dalen. In de praktijk blijken ze juist heel slecht in het timen van de markt. Kijk dus niet te veel naar uw beleggingsportefeuille. Houd u toch grraag uw beleggingsportefeuille in de gaten? Laat u dan niet verleiden om te snel te handelen.

Opwaarts potentieel

Houdt u ook onbewust rekening met de aankoopkoers van een belegging? U bent niet de enige. Veel beleggers gebruiken de aankoopkoers onbewust als een mentaal maximum bij hun beleggingsbeslissingen. De behavioural finance noemt het anchoring, ofwel ankeren. Iedereen die wel eens twijfelt bij de verkoop van een verliesgevend aandeel herkent het.

In plaats van rationeel in te schatten of een belegging nog wel opwaarts potentieel heeft, houd je de belegging in portefeuille. In de hoop dat minimaal de aankoopkoers weer wordt bereikt. Hetzelfde kan gebeuren bij een belegging waarvan de koers al flink is opgelopen ten opzichte van de aankoopkoers. Je krijgt dan de neiging te verkopen, omdat de koers van het aandeel al zo hoog staat. Niet doen! De koers van een aandeel zegt niets over de groeikansen van de onderneming in de toekomst.

Een gerichte beleggingsstrategie helpt

Hoogtevrees op de aandelenmarkten voorkomt u door een gerichte beleggingsstrategie die zich richt op de lange termijn. Laat u daarbij vooral niet afleiden door uw emoties.

Tip

Bescherm uzelf tegen de afleidingen van uw brein door te kiezen voor periodiek beleggen. Daarbij legt u elke maand automatisch een vast bedrag in. Zo daalt het risico om op een verkeerd moment in te stappen. Ook voorkomt u dat u stopt met beleggen als de beurzen stijgen.

Leestips van Evi