5 tips in een volatiele markt

5 tips in een volatiele markt

De financiële markten kunnen flinke koersbewegingen laten zien. De vraag is of je in actie moet komen. Verkopen of juist bijkopen? Evi zet 5 tips op een rij die je helpen je hoofd koel te houden. Ook in beweeglijke markten.

1. Doe een reality check 

Word je onrustig van het grillige verloop van de financiële markten? Bekijk eens wat er nu werkelijk aan de hand is: doe een reality check. Wist je bijvoorbeeld dat fluctuaties op korte termijn niets zeggen over de prestaties van je beleggingen op lange termijn? Laat je dus vooral niet afleiden door de ruis van de dagelijkse koersbewegingen en kijk naar de lange termijn. Zo hebben politieke spanningen vaak een korte termijn effect op de beurs. Ook hebben ze niet direct te maken met prestaties van bedrijven, en worden bedrijven die geen directe last hebben van politieke gebeurtenissen ook beïnvloed. Want wanneer beurzen dalen, dalen alle bedrijven. Daarom zijn dit vaak tijdelijke dips in de markt die zich na verloop van tijd herstellen.

2. Zorg voor spreiding

Spreiding bewijst zijn kracht in beweeglijke markten. Met een goed gespreide beleggingsportefeuille vang je de tussentijdse koersschommelingen van je beleggingen veel beter op. Je maakt dan slim gebruik van het feit dat beleggingen verschillend reageren op bijvoorbeeld economische en politieke ontwikkelingen. Door spreiding verlaag je het risico van je beleggingsportefeuille zonder dat dit ten koste van het rendement hoeft te gaan. Slim dus om je beleggingen te spreiden over diverse landen, sectoren en thema’s. Daar moet je je dan wel in verdiepen en dat kost tijd. Heb je geen tijd of zin om daar zelf mee bezig te zijn? Kies dan voor het comfort van een goed gespreid beleggingsfonds. De professionele beheerders zorgen voor een goede verdeling van je beleggingen over uiteenlopende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed en waken over de spreiding. Handig, want zo weet je dat je altijd goed gespreid belegt.

3. Ken de trucs van je brein

Maken de koersschommelingen je onrustig? Grote kans dat het een gevolg is van de trucs die je brein met je uithaalt. Zorg dat je ze herkent. Veel mensen gebruiken een index zoals de AEX als graadmeter om te bepalen hoe goed het gaat met hun beleggingen. Door spreiding ben je minder blootgesteld aan deze fluctuaties. In die zin is het geen goed referentiepunt.

Dankzij de wetenschap weten we dat de mens van nature sterker op negatieve signalen reageert dan op positieve. Precies de reden waarom jij een daling van de markt veel sterker ervaart dan een stijging. Laat je niet afleiden door je emoties en houd vast aan je lange termijn plan voor het behalen van je financiële doelen.

Beleggen doe je alleen met geld dat je op lange termijn kunt missen. Voor onvoorziene uitgaven op de korte termijn is het verstandig een financiële buffer aan te houden. Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je netto inkomen als buffer aan te houden. Met een goede buffer ben je als belegger bovendien beter bestand tegen de emoties die tussentijdse koersschommelingen eventueel losmaken. Je buffer voorkomt dat je je beleggingsportefeuille moet aanspreken bij financiële tegenvallers. Een prettig idee want zo krijgen je beleggingen alle tijd om ongestoord te groeien.

4. Automatiseer je beleggingen 

Kijk jij liever niet naar je beleggingsportefeuille als de koersen grote schommelingen laten zien? Goed idee! Beleggen is een vermogensstrategie voor de lange termijn, bedoeld om je financiële doelen in de toekomst te halen. Daarom kan het handig zijn om je beleggingsstrategie te automatiseren. Leg bijvoorbeeld elke maand automatisch een vast bedrag in. Ook bij Evi kun je periodiek beleggen. Het voorkomt dat je stopt met beleggen als de beurzen tussentijds dalen. Jij houdt vast aan je lange termijn strategie en laat je niet afleiden door het dagelijks nieuws. Zo bouw je gestaag aan je vermogen, ongeacht de situatie op de financiële markten.

5. Profiteer van het moment en beleg meer!

Vind je het toch prettiger om de koers zorgvuldig in de gaten te houden? Als dat voor jou werkt, is dat helemaal prima. Ervaren beleggers zien tussentijdse koersschommelingen als een ideaal moment om meer te gaan beleggen. Zo profiteren ze van het effect dat beleggers die sterk worden gedreven door emoties op de beurzen hebben. Die laatsten zijn namelijk geneigd om op basis van slecht nieuws hun beleggingen te verkopen. Daardoor kunnen de koersen tussentijds dalen, ook die van beleggingen met veel opwaarts potentieel in de toekomst. Met andere woorden; aantrekkelijke aandelen zijn dan in de aanbieding. Slimme beleggers profiteren daarvan door extra te beleggen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80