Hoeveel geld gaat u beleggen?

Met hoeveel geld u gaat beleggen is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw eigen situatie. Hoeveel geld heeft u beschikbaar? En gaat u hier in één keer mee beleggen of begint u met een kleiner bedrag en legt u periodiek nog een extra bedrag in? In ieder geval is het verstandig om alleen te gaan beleggen met geld dat u kunt missen en een financiële buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Beleg met wat u kunt missen

Op korte termijn kunnen de financiële markten flinke koersbewegingen laten zien. Daardoor kan de waarde van uw beleggingen stijgen of dalen. Als deze gedaald is dan is dat natuurlijk vervelend wanneer u uw beleggingen moet verkopen om de aankoop van een nieuwe keuken te financieren.

Geld dat u verwacht op korte termijn – binnen drie jaar – nodig te hebben kunt u daarom beter niet gebruiken om mee te beleggen. Beleg alleen met geld dat u in de periode dat u van plan bent te beleggen ook echt kunt missen.

Zorg voor een financiële buffer

Daarnaast is het verstandig om ook nog een financiële buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden. Zo’n buffer voorkomt dat u uw beleggingsportefeuille moet aanspreken bij financiële tegenvallers. En dat is een prettig idee want zo krijgen uw beleggingen alle tijd om ongestoord te groeien.

Hoe groot uw financiële buffer moet zijn is ook weer afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een huiseigenaar heeft bijvoorbeeld een grotere buffer nodig dan een huurder. Want een huiseigenaar draait meestal zelf op voor onvoorziene kosten voor een kapot dak of een haperende CV-ketel. In algemene zin wordt geadviseerd om als buffer minimaal drie netto maandsalarissen aan te houden. Gebruik zo nodig de BufferBerekenaar van het Nibud voor het bereken van uw buffer.

Zet het geld voor uw buffer op een spaarrekening. Dat geeft u de rust om met uw overige vermogen voor een langere termijn te beleggen.

Vermogen opbouwen met beleggen

Wilt u graag vermogen opbouwen? Dan heeft u misschien nog een hoop vragen. Moet u gaan sparen of beleggen? Welke andere keuzes moet u maken en waar moet u rekening mee houden als u kiest voor beleggen? 

Alles over beleggen
Evi 1.1

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7