Wat te doen bij een volatiele markt?
De koersen zijn beweeglijk de laatste tijd. Pieken en dalen wisselen elkaar af als regen en zonneschijn. Beleggers kunnen daar nerveus van worden. Niet gek, natuurlijk. Misschien heb je het gevoel dat je iets moet doen. Hoe ga je om met een volatiele markt?
Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke uitgangspunten. Hoe sta je tegenover het risico van beleggen, wat is je beleggingsdoel en hoeveel tijd heb je om dat doel te bereiken? Door jezelf enkele vragen te stellen, kun je besluiten wat in jouw situatie de beste actie is.
Vraag 1: Hoeveel tijd heb je?
Hoeveel tijd je hebt tot je je beleggingsdoel behaald wilt hebben, noemen we je beleggingshorizon. Een korte beleggingshorizon vraagt eerder om ingrijpen. Je hebt namelijk niet veel tijd om een eventueel verlies goed te maken. En winst zul je eerder willen realiseren, omdat je de opbrengst al snel nodig hebt.
Uitstappen is ook een risico. Het timen van in- en uitstappen op basis van verwachte koersbewegingen is ook voor professionele beleggers een risicovolle strategie, terwijl zij dagelijks de financiƫle markten analyseren.
De Amerikaanse vermogensbeheerder JP Morgan bekeek over de periode 1995 tot 2015 naar de meest winstgevende en verliesgevende beursdagen. Zeker 6 van de 10 beste beursdagen vonden plaats binnen 2 weken na de 10 slechtste dagen. En bij verkoop in een piek kan het dat je uitstapt terwijl de weg naar boven nog verder gaat. Had je je Google-aandelen eind 2007 verkocht tijdens een kortdurende piek, dan had je nu flink gebaald. De koers van het aandeel steeg daarna nog door van $ 334 naar zo'n $ 1.200.
Beleg je voor de langere termijn, dan kun je dieptepunten opvangen met in het verleden doorgemaakte hoogtepunten. En met oplevingen die nog zullen komen. Op de lange termijn is gespreid beleggen eigenlijk een investering in economische groei. Uit analyse van de MSCI Europe door Van Lanschot blijkt dat sinds 1980 in 30 van de 38 jaar het bruto jaarrendement positief was. Toch waren er in die periode ook hevige schommelingen. Terugkijkend had in de markt blijven op de lange termijn een prima rendement opgeleverd. Met pieken en al.
Vraag 2: Hoe voel je je eronder?
We kunnen het wel alleen over cijfers en onderzoeken hebben, maar we blijven allemaal mensen. We hebben emoties die een rol spelen. Lig jij 's nachts wakker van de kelderende of juist tot de hemel groeiende waarde van je beleggingsportefeuille? Dan moet je je toch afvragen of het dat waard is. Je kunt natuurlijk je verlies of winst pakken. Je kunt ook overwegen om je portefeuille minder risicovol te beleggen. Het is dan wel belangrijk te toetsen of je nieuwe profiel of belegging past bij je beleggingsdoel.
Vraag 3: Sta je nog achter je beleggingsstrategie?
Toen je (ooit) begon met beleggen, had je niet alleen een doel voor ogen maar waarschijnlijk ook een beleggingsstrategie. Een volatiele markt zet veel beleggers aan het denken. Moet ik kopen of juist verkopen? Eigenlijk is een betere vraag om jezelf te stellen: sta ik nog achter mijn beleggingsdoel en de manier waarop ik ooit had bedacht deze te bereiken?
Stel je belegt om een aanvulling op je pensioen te vergaren. Je gaf jezelf daar 20 jaar de tijd voor en je belegt in een gespreid beleggingsfonds waaraan je maandelijks geld toevoegt. Oftewel: door periodiek beleggen ben je minder afhankelijk van de grillen van de beurs. Sta je daar nog steeds achter? Dan is er in principe geen aanleiding om ingrijpende veranderingen door te voeren.
Natuurlijk doet een beweeglijke markt iets met je. Houd de lange termijn voor ogen, ook bij vermogensbeheer. Vind je het een prettig idee om te sparren met een van Evi's Beleggingscoaches? Maak dan een belafspraak.