Haal financiële doelen met dit stappenplan

Met dit stappenplan haal jij je financiele doelen

Heb jij financiële doelen? Zet je bijvoorbeeld geld opzij voor een mooie reis of een nieuwe auto? Of heb je zelfs grotere financiële doelen, zoals eerder stoppen met werken of een nieuw huis? Een slimme strategie helpt je deze financiële doelen te halen. Evi vertelt hoe je dit aanpakt.

Stap 1: maak je doelen concreet

De belangrijkste eerste stap: maak je financiële doelen concreet. Hoe concreter hoe beter. Als je namelijk duidelijk voor ogen hebt waar je het voor doet, ben je gemotiveerder je doelen te bereiken. Schrijf ze ergens op waar je ze regelmatig ziet. Dit herinnert je aan je doelen en helpt je gefocust te blijven.

Stap 2: hang een prijskaartje aan je doel

Hoeveel geld heb je nodig om je doel te bereiken? Hang een prijskaartje aan je financiële doel. Bereken dit tot op de euro nauwkeurig. Kies bijvoorbeeld de auto die je wilt kopen en kijk wat deze kost. Of kijk op Funda naar de vraagprijzen van je beoogde volgende huis. Neem bij de berekening van je prijskaartje ook bijkomende kosten zoals de makelaarskosten en overdrachtsbelasting bij een nieuw huis mee. Kortom: bepaal zo concreet mogelijk wat je nodig hebt.

Stap 3: bepaal de termijn

Je hebt je financiële doelen concreet en je weet hoeveel geld je nodig hebt om deze te halen. De volgende stap is bepalen binnen welke termijn je elk doel wilt realiseren. Splits je lijstje met doelen op in korte termijn (binnen nu en 5 jaar) en lange termijn (langer dan 5 jaar). Dit is niet alleen belangrijk om je doelen concreet te maken, het helpt je ook bij het bepalen van je prioriteiten. Je kunt je alles veroorloven, maar niet allemaal tegelijk. Noteer daarom welk doel of welke doelen jij het meest belangrijk vindt en focus je in eerste instantie daarop.

Stap 4: kies voor sparen of beleggen

De volgende stap is om daadwerkelijk geld opzij te gaan zetten. Met de sparen of beleggen tool kan je gemakkelijk bereken hoeveel geld je per maand opzij moet zetten om je doel te halen. Voor doelen op de lange termijn is beleggen een aantrekkelijke optie. Op de lange termijn is de kans op een hoger rendement bij beleggen namelijk groter dan bij sparen. De factor tijd werkt in je voordeel als je belegt om doelen op lange termijn te realiseren. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer risico je kunt lopen met je geld. De gedachte hierachter: jaren met tegenvallende rendementen kunnen nog gecompenseerd worden door goede rendementen in de toekomst.

Stap 5: houd je aan je strategie

Je strategische plan om je financiële doelen te halen ligt nu klaar. Nu is het zaak je aan je strategie te houden en kansen te zien. Zet om je aan je strategie te houden maandelijks automatisch het bedrag opzij dat je nodig hebt om je doelen te halen. En neem om kansen te zien je in- en uitgaven eens onder de loep. Kan je ergens op besparen? Kijk ook eens of je je financiële meevallers slim kunt inzetten. Zo kom je er misschien wel achter dat je maandelijks nog net wat meer op opzij kunt zetten waardoor je je doel sneller haalt. Houd bij waar je staat in het behalen van je doel en geniet vooral van de voortgang!

Een strategie helpt je niet alleen je doelen te halen: het geeft je ook inzicht. En dit kan je aangenaam verrassen! Wist je bijvoorbeeld dat je met een offensieve beleggingsstrategie en een inleg van € 250 per maand in 20 jaar een vermogen kunt opbouwen van ruim € 100.000 euro? Sommige doelen zijn haalbaarder dan je denkt. Zeker op de lange termijn.

3.227.240.72