Vergeet Blue Monday, stel doelen!

Op de laatste maandag van januari is het volgens wetenschappers weer de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. Onder andere omdat bij veel mensen eventuele goede voornemens dan al mislukt zijn. Heb jij goede voornemens op financieel gebied? Voorkom het Blue Monday-gevoel door je financiële doelen goed voor te bereiden. Evi helpt je met vijf tips.

1. Maak je doelen concreet

Blue Monday werd voor het eerst benoemd in 2009 door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Of de combinatie van het start van de werkweek, de donkere dagen en de teleurstelling van verbroken beloften echt tot somberheid leidt, daar is de wetenschap nog niet over uit. Maar iedereen kent de teleurstelling als voornemens niet slagen. Wil je je goede voornemens volhouden? Dan begint dat volgens de gedragswetenschap met een concreet doel, dat meetbaar en realistisch is. Hoe duidelijker het doel, hoe meer we bewust en onbewust ons gedrag aanpassen om het te behalen. Hang daarom een prijskaartje aan je doel. Wat kost die studie voor jezelf of de kinderen later. Of wil je eerder stoppen met werken? Bedenk dan op welke leeftijd je wilt stoppen en welk bedrag je per maand nodig hebt. Vervolgens kun je berekenen hoeveel je moet sparen en beleggen om dit doel op termijn te behalen.

2. Bouw een buffer

Zorg voor een financiële buffer. Hiermee vergroot je de kans dat je financiële plan slaagt. Met een buffer geef je bij een tegenslag namelijk minder snel je grote financiële doel op. Bovendien neem je met een buffer betere beslissingen. Wie weet dat er een financieel vangnet is, gunt zich meer tijd om producten te vergelijken. Ook ben je minder snel geneigd geld te lenen tegen een hoog rentetarief of een aankoop op afbetaling te doen. Zet dus geld opzij op een spaarrekening en kom niet aan deze buffer, behalve bij financiële calamiteiten.

3. Automatiseer de opbouw van je vermogen

Heb je je buffer geregeld? Zet dan stappen om vermogen op te bouwen. Gebruik bijvoorbeeld het pay-yourself first-principe. Dat houdt in dat je na ontvangst van je maandelijkse inkomen direct 10 procent ervan opzij zet. Geld dat je kunt missen, hoge lasten of een erg laag inkomen daargelaten. Je uitgavenpatroon past zich automatisch aan de nieuwe situatie aan. Volgens gedragsdeskundigen stoppen de meeste van ons namelijk pas met uitgeven als een krachtig signaal - een lege portemonnee of betaalrekening - ons daartoe dwingt.

4. Start met beleggen

Beleggen is dé manier om vermogen op te bouwen. Ingewikkeld? Zeker niet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijks een bedrag door een online vermogensbeheerder te laten beleggen. Zo bouw je bijna ongemerkt vermogen op. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je bijvoorbeeld ook een deel van je vermogen samen met een beleggingsadviseur beleggen. Spreek wel met jezelf een moment af om je keuzes opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen. Bijvoorbeeld telkens wanneer het bedrag op je beleggingsrekening een nieuw duizendtal bereikt.

5. Blijf gemotiveerd

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het volhouden van je goede financiële voornemens? Gebruik dan een motivatie-app, zoals Coach.me of Strides. Dit soort apps geven bijvoorbeeld aan dat het tijd is om te kijken naar je beleggingen, een abonnement op te zeggen of geld over te maken naar je spaar- of beleggingsrekening.

Ook zijn er apps (bijvoorbeeld Wonderful Day) die bijhouden hoeveel dagen je achtereen een bepaald doel hebt behaald. Bijvoorbeeld geen gevulde koek op het station te kopen of je kleingeld in een pot te gooien. Het bijhouden van je prestaties geeft je een extra stimulans om je doelen te behalen en het Blue Monday gevoel te voorkomen.

Groet, Evi

3.128.94.171