5 belastingtips voor 2019 voor ondernemers

Belastingtips voor ondernemers, man in pak loopt van trap

Belasting betalen hoort erbij als ondernemer. Maar het liefst niet meer dan nodig. Evi geeft je 2 tips om dit jaar niet meer belasting te betalen dan nodig is, en 3 tips om je belastingaangifte volgend jaar leuker te maken.

Tips voor je belastingaangifte over 2018

Twee tips: belastingrente voorkomen en middelen.

Tip 1: belastingrente voorkomen

We schreven het al bij de belastingtips voor particulieren: de Belastingdienst hanteert een hoge rente wanneer je te laat bent met je belastingaangifte. Ben je zzp'er of heb je een eenmanszaak? Dan betaal je net als particulieren 4% belastingrente. Maar voor bv's is dit 8%. Deze rente hoef je niet te betalen als je over 2018 aangifte doet vóór 1 mei 2019. Maar ben je te laat? Dan gaat de klok tikken. Ook als je uitstel hebt aangevraagd (en gekregen).

Lees meer over belastingrente op de website van de Belastingdienst.

Tip 2: middelen

Je belasting middelen is voor veel mensen interessant, maar zeker voor (zelfstandige) ondernemers. Door te middelen worden je inkomens uit 3 jaren gelijk getrokken. Je betaalt het percentage inkomstenbelasting dat bij dat bedrag hoort. Zeker wanneer je inkomsten flink hebben geschommeld, kan dat betekenen dat je betaalde belasting terugkrijgt.

Je kunt alleen middelen over jaren waarover je een definitieve aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Je accountant kan dit voor je aanvragen, maar je kunt het ook zelf doen. Het hele proces duurt even, maar het kan financieel flink de moeite waard zijn.

Tips voor je belastingaangifte over 2019

Drie tips: sparen in de bv, alvast aftrekken en inkomsten uitstellen.

Tip 3: sparen in de bv

De spaarrente is tegenwoordig extreem laag. En hoewel de vermogensrendementsheffing sinds 2017 wat is aangepast, betaal je nog steeds relatief veel belasting over je spaargeld. Je kunt er daarom voor kiezen om je spaargeld onder te brengen in je bv. Je vermogen verhuist dan van box 3 naar box 2, waardoor je minder belasting betaalt.

Zo'n constructie is vooral interessant wanneer je meer dan € 150.000 spaargeld hebt en het rendement erop beperkt is. Het opzetten ervan kost even tijd en energie, maar het kan je voor komende jaren veel geld besparen.

Tip 4: nu alvast aftrekken

De belastingtarieven in Nederland zijn aan het veranderen. De belastingdruk gaat voor veel mensen omlaag. Goed nieuws! Maar het betekent wel dat je je aftrekposten ook tegen een minder hoog percentage af mag trekken. Het maximum aftrekpercentage van veel aftrekposten wordt ook nog eens afgebouwd naar maximaal 37,05% in 2023. Dat kan een hoop geld schelen. Dus zijn er aftrekbare kosten die je in de toekomst toch moet of wil maken? Maak ze dan dit jaar en trek ze bij je belastingaangifte over 2019 af tegen een hoger tarief dan in de jaren daarop mogelijk is.

Ben je net begonnen als ondernemer? Ook kosten die je hebt gemaakt voordat je je bedrijf officieel begon, mag je aftrekken. Ze moeten dan wél duidelijk in de aanloopfase gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor marktverkenning of ingewonnen advies.

Tip 5: inkomsten uitstellen

We zeiden het al: de belastingen in Nederland gaan voor veel mensen omlaag. Waar het handig is om aftrekposten naar voren te halen, kan het ook voordelig zijn inkomsten uit te stellen. Als je die mogelijkheid hebt, kun je ervoor kiezen sommige opdrachten of werkzaamheden pas in 2020 uit te voeren, een te ontvangen bonus door te schuiven of wat later met pensioen te gaan. Hierdoor betaal je over de te ontvangen bedragen minder belasting. Want in de komende jaren is de belastingdruk lager.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Haalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80