Woning erven
Als je ouders overlijden, is dat heel ingrijpend. Er komt veel op je af. Naast alle emoties, zijn er ook de nodige financiële beslissingen die je moet nemen, samen met eventuele broers en zussen. Vaak erven de kinderen de woning. Je staat dan voor de keuze wat hiermee te doen . Je kunt er zelf gaan wonen, maar meestal kiezen kinderen ervoor om de woning te verkopen. In het verleden hadden de meeste woningen een overwaarde, maar door de crisis op de huizenmarkt is dat tegenwoordig helaas niet meer het geval. Waar moet je op letten als je de woning van je ouders erft?
Vijf aandachtspunten:
1. Beneficiair aanvaarden.
Als je de woning van je ouders erft, dan krijg je ook de hypotheeklening die daarbij hoort. Als je niet zeker weet of je erfdeel positief is, kun je de nalatenschap ook ‘beneficiair aanvaarden’. Dat betekent dat je de erfenis alleen aanvaardt als die positief is. Hierdoor hoef jij niet met je eigen geld de eventuele schulden van je ouders betalen. Als je beneficiair wilt aanvaarden, dan moet je dit zo snel mogelijk bij de notaris regelen.
2. Erfbelasting.
Over een geërfde woning moet je erfbelasting betalen. Het bedrag wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van het jaar waarin je de woning krijgt. Je kunt er als erfgenaam kun ook voor kiezen om de WOZ-waarde van het kalenderjaar erna te gebruiken, als je verwacht dat de waarde dan lager is.
3. Uitstel erfbelasting.
Binnen acht maanden na het overlijden van je ouder(s) moet je aangifte van erfbelasting doen. De Belastingdienst legt daarna een aanslag op. Ongeveer een jaar na het overlijden moet je dan daadwerkelijk erfbelasting betalen. Als de woning dan nog niet verkocht is, kan het betalen van de erfbelasting een probleem zijn als je verder geen eigen geld hebt. In dat geval kunt je uitstel van betaling aanvragen. De Belastingdienst verleent dit uitstel alleen als de woning ook echt te koop staat.
4. Rente niet aftrekbaar.
De rente op de hypotheeklening was voor je ouder(s) fiscaal aftrekbaar, omdat het hun eigen woning was. Voor jou is het niet je eigen woning. Dus als je de woning mét de hypotheeklening erft, realiseer je dan dat de rente die je betaalt voor jou niet aftrekbaar is.
5. Kosten van de woning.
Behalve erfbelasting en rentelasten moet je ook rekening houden met de kosten als gemeentelijke lasten, energie, verzekeringen en onderhoud. Deze kosten komen voor jouw rekening en kunnen behoorlijk zwaar wegen als de woning langere tijd te koop staat.
Als je ouders overlijden, moet je - ondanks het verdriet - veel regelen. Bij het erven van de woning van je ouders komt veel kijken. Het is belangrijk dat je de financiële gevolgen hiervan goed overziet. Je kunt altijd een adviseur inschakelen die je bijstaat bij het nemen van de juiste beslissingen.
Groet,
Evi
Geschreven naar de stand van zaken van mei 2015