Evi's maandupdate juni 2022

Oplopende inflatie en stijgende rente hebben hun effect gehad op de obligatiekoersen. Biedt dit nieuwe kansen voor obligatiebeleggingen?

Terug- en vooruitblik

Groei 2022 voor VS lager geschat op 2,6% (was 3,3%) Inflatie loopt harder op, 7,1% j-o-j, Loongroei lager, van 5,7% naar 5,2%. Werkloosheid op recordlaagteniveau van 3,5%. Inflatie (en rente) mogelijk gepiekt. Naar verwachting wordt de rente in twee stappen van 0,5% verhoogd in juni en juli.

Aanvoerproblemen en opwaartse prijsdruk aanhoudend groot. 
Sentiment bij fabrikanten en consumenten brokkelt af in april.
Lagere werkloosheid, hogere lonen en spaarsaldi ondersteunt koopkracht van burgers. 
Groei 2022 lager geschat op 3,1% (was 3,5%), grote onzekerheid door sluimerende energiecrisis.

Covid-19 drukt groei in 2022 sterk, tot mogelijk onder de 5%.
Nieuw exportorders in april fors lager. Yuan onderuit.
Extra fiscale en monetaire steun in aantocht. Meer geld voor infrastructuur.

Groeiraming 2022 lager op 4,1% (was: 4,4%) mede door China. Groeirisico’s liggen aan de onderkant.
Duurdere energie/grondstoffen, hogere dollar en rente.
Beleidsrenteverhogingen aanstaande (bijv Brazilië +1,0%).

Aandelen

  • Aandelen daalden in mei, met koersdalingen gemiddeld van -1,4%. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de hoge inflatie en angst voor een recessie
  • Wereldwijde smallcaps presteerden het slechtst en noteerden gemiddeld een min van 1,9%

Obligaties

  • Vanwege enigszins stabiliserende rentes bleef bij obligaties de schade relatief beperkt. EMU staatsobligaties daalden weliswaar met 1,8%, maar de Amerikaanse staatsobligaties noteerden een plus van 0,1% in mei (euro hedged)
  • Ook bedrijfsobligaties lieten een gemengd beeld zien. Europese bedrijfsobligaties daalden gemiddeld met 1,3%, terwijl wereldwijde bedrijfsobligaties (euro hedged) met 0,1% stegen.
  • Staatsobligaties van opkomende landen (US-dollar) daalden met -0,1%.

Overig

  • Grondstofprijzen, die dit jaar al met bijna 41% stegen, kregen wat lucht in mei en daalden gemiddeld met 0,2%.
  • De US-dollar daalde 1,8% ten opzichte van de euro.

Evi's Visie op de beleggingsmarkt

Oplopende inflatie en stijgende rente hebben hun effect gehad op de obligatiekoersen. Biedt dit nieuwe kansen voor obligatiebeleggingen? Lees het in de visie van Evi.

Rendement in 2022

Bij Evi wordt uw vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Ik heb geen plannen met mijn vakantiegeld. Is het verstandig om mijn vakantiegeld te beleggen?

Inflatie, lage rente, een nieuw pensioenstelsel: met alle financiële ontwikkelingen kan het een uitdaging zijn om te bepalen wat u het beste kunt doen met een grotere som ineens, zoals vakantiegeld. Dat wilt u graag slim besteden, maar hoe?

Evi geeft antwoord

Verder lezen


Zorgondernemer Renske Thole koos voor Evi Pensioen

‘Ik moet iets regelen. Dat is belangrijk, maar wil er niet te veel omkijken naar hebben. Welk product zou daarbij passen?’ In overleg met mijn adviseur zijn we op Evi Pensioenbeleggen uitgekomen.


Inflatie maakt uw geld minder waard, wat nu?

Inflatie maakt geld minder waard en daarmee daalt uw koopkracht. Dat is uiteraard vervelend. Maar heeft inflatie alleen maar nadelen?

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.