Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

De mondiale aandelenmarkten dragen al enige tijd een emmer vol onzekerheden met zich mee. En daar sprongen nu plots een aantal kikkers uit. Dat feit werd aangegrepen voor een beurscorrectie.

Wij zien het als een gezonde correctie binnen een vermoeide aandelenmarkt en denken dat de komende derdekwartaalcijfers weer als koersaanjager kunnen fungeren de komende weken.

Redenen voor de aandelencorrectie

Het is moeilijk om directe schuldigen aan te wijzen voor de beursdalingen, maar de plotseling felle rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt is een verdachte. Die stijging was onverwachts en sneller dan voorzien en daar houden aandelenmarkten niet van. Wennen dus, en dat geeft even deining. Overigens zien we de tienjaarsrente in de VS alweer wat herstellen. Dat haalt weer wat druk van de ketel.

De aanleiding voor de bovengenoemde rentestijging is de visie van de Amerikaanse Centrale Bank, de Fed. Zij wil de beleidsrente mogelijk versneld verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Dat is de juiste weg, maar niet voor president Trump. Hij betitelde de Fed als een verzameling 'gekken'. Trump kon met die uitspraak overigens op weinig bijval rekenen.

Ook de aanhoudende escalatie van de handelsruzie tussen China en de VS schoot bij beleggers in het verkeerde keelgat. De Amerikanen willen zich nu ook mengen in de Chinese valutapolitiek. De Chinese yuan is sinds medio juni 2018, toen de handelsoorlog verhardde, circa 8% gedaald. Dit is ongunstig voor de Amerikaanse export.

Fundamenteel geen veranderingen

De fundamentele beleggingscasus voor aandelen is in onze ogen onveranderd. De economische groei heeft wereldwijd wel gepiekt maar blijft voldoende hoog om de aandelenmarkten te ondersteunen. De lichte afvlakking van de groei in China wordt bestreden met extra monetaire en fiscale stimulering, wat de komende maanden meer tractie krijgt in de economie.

Voor wat betreft de bedrijfscijfers zijn we positief, zowel in de VS als Europa groeien de winsten naar behoren. Wij gaan ervan uit dat de bedrijfscijfers over het derde kwartaal van 2018 dit beeld bevestigen en dat zou de aandacht van beleggers kunnen verleggen naar het goede omgevingsklimaat voor aandelen.

Zoals wij eerder schreven moeten beleggers rekenen op meer turbulentie de komende tijd, dat is nu eenmaal een feit. Dat vergt een actiever beleid met meer koop- en verkoopmomenten. Vooralsnog handhaven wij onze lichte onderweging in aandelen.

100.28.132.102