Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

De mondiale aandelenmarkten dragen al enige tijd een emmer vol onzekerheden met zich mee. En daar sprongen nu plots een aantal kikkers uit. Dat feit werd aangegrepen voor een beurscorrectie.

Wij zien het als een gezonde correctie binnen een vermoeide aandelenmarkt en denken dat de komende derdekwartaalcijfers weer als koersaanjager kunnen fungeren de komende weken.

Redenen voor de aandelencorrectie

Het is moeilijk om directe schuldigen aan te wijzen voor de beursdalingen, maar de plotseling felle rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt is een verdachte. Die stijging was onverwachts en sneller dan voorzien en daar houden aandelenmarkten niet van. Wennen dus, en dat geeft even deining. Overigens zien we de tienjaarsrente in de VS alweer wat herstellen. Dat haalt weer wat druk van de ketel.

De aanleiding voor de bovengenoemde rentestijging is de visie van de Amerikaanse Centrale Bank, de Fed. Zij wil de beleidsrente mogelijk versneld verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Dat is de juiste weg, maar niet voor president Trump. Hij betitelde de Fed als een verzameling 'gekken'. Trump kon met die uitspraak overigens op weinig bijval rekenen.

Ook de aanhoudende escalatie van de handelsruzie tussen China en de VS schoot bij beleggers in het verkeerde keelgat. De Amerikanen willen zich nu ook mengen in de Chinese valutapolitiek. De Chinese yuan is sinds medio juni 2018, toen de handelsoorlog verhardde, circa 8% gedaald. Dit is ongunstig voor de Amerikaanse export.

Fundamenteel geen veranderingen

De fundamentele beleggingscasus voor aandelen is in onze ogen onveranderd. De economische groei heeft wereldwijd wel gepiekt maar blijft voldoende hoog om de aandelenmarkten te ondersteunen. De lichte afvlakking van de groei in China wordt bestreden met extra monetaire en fiscale stimulering, wat de komende maanden meer tractie krijgt in de economie.

Voor wat betreft de bedrijfscijfers zijn we positief, zowel in de VS als Europa groeien de winsten naar behoren. Wij gaan ervan uit dat de bedrijfscijfers over het derde kwartaal van 2018 dit beeld bevestigen en dat zou de aandacht van beleggers kunnen verleggen naar het goede omgevingsklimaat voor aandelen.

Zoals wij eerder schreven moeten beleggers rekenen op meer turbulentie de komende tijd, dat is nu eenmaal een feit. Dat vergt een actiever beleid met meer koop- en verkoopmomenten. Vooralsnog handhaven wij onze lichte onderweging in aandelen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64