Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Dit doet de lage rente met je pensioen

Dit doet de lage rente met je pensioen

De kranten staan er vol van. En ook op het journaal hoor je steeds vaker slecht nieuws over de pensioenen. Er wordt zelfs gekort op uitkeringen. Dat betekent simpelweg dat je als gepensioneerde minder geld krijgt dan je ooit voor werd gehouden. Maar ook als je pensioengerechtigde leeftijd nog even op zich laat wachten, merk je de gevolgen van de lage rente al.

Pensioen voor veel mensen onzeker

Vroeger werd je uiteindelijke pensioen gepresenteerd als een belofte. Tegenwoordig houden pensioenfondsen een slag om de arm. Er wordt gesproken over een beoogde opbrengst. Of zelfs een range gegeven van de opbrengsten bij tegenvallende resultaten tot de opbrengst bij meevallende resultaten. Het maakt het pensioen voor veel mensen een stuk onzekerder. De tijd waarin je echt kon bouwen op die oudedagsvoorziening lijkt voorbij.

Pensioenfondsen zoeken rendement

Maar wat heeft jouw pensioen dan te maken met de lage rente? Eigenlijk alles. Vroeger konden pensioenfondsen op een simpele manier een goed rendement maken. Bijvoorbeeld door te investeren in staatsobligaties. Dit was een vrij veilige investering met een goed rendement. Nu de rente zo extreem laag staat, is ook het rendement op dit soort investeringen nagenoeg nul. Dus moeten pensioenfondsen op zoek naar andere manieren om toch rendement te behalen.

De rekenrente

Dan is er ook nog de rekenrente. Misschien heb je de term wel eens horen vallen in een Haagse discussie over de pensioenen. De rekenrente is een rentepercentage vastgesteld door De Nederlandsche Bank en de overheid. De rekenrente moet risicovrij zijn, omdat hierop een toegezegde pensioenuitkering is gebaseerd. Zij baseren zich hierbij onder meer op de rentetarieven op de financiële markten.

Deze rekenrente gebruiken pensioenfondsen wanneer ze berekenen hoeveel geld ze in kas moeten hebben om alle pensioenen (ook in de toekomst) te kunnen betalen. De rekenrente is extreem laag. Hierdoor moeten pensioenfondsen meer geld onder zich houden. En wordt daardoor hier en daar zelfs gekort op de uitkeringen. Alles om genoeg geld in de kas te behouden.

Zelf pensioen aanvullen

Kortom: geen goed nieuws voor iedereen die via een pensioenfonds pensioen opbouwt. Het kan daarom nuttig of zelfs nodig zijn om zelf voor aanvullend pensioen te sparen. De spaarrente is nu ongeveer 0%. Die gaat je niet helpen vermogen op te bouwen. Je kunt er daarom voor kiezen om te gaan beleggen voor je pensioen, bijvoorbeeld via Evi Pensioenbeleggen

Een groot voordeel is dat de inleg tot € 7.254 (2019) aftrekbaar is van je bruto-inkomen als je nog minimaal 10 jaar moet werken totdat je met pensioen gaat. Moet je minder dan 10 jaar werken voordat je met pensioen gaat? Dan geldt er een maximum van € 14.322. Dat opgebouwde vermogen is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Deze voordelen gelden zolang je binnen je beschikbare jaarruimte blijft.

Bij Pensioenbeleggen beleg je met een vaste streefdatum, namelijk je AOW of pensioendatum. Naarmate deze datum dichterbij komt, neemt het risico van de beleggingen geleidelijk af. Alles om zorgeloos je oude dag in te gaan. Hoe we dat doen lees je hier.

Minder afhankelijk

De tijden waarin je blind kon vertrouwen op een opgebouwd pensioen bij je werkgever lijken voorbij. Aanvullend sparen voor je pensioen was vroeger niet per se noodzakelijk, al lijkt dat steeds meer nodig te zijn. Het is niet alleen fijn om wat meer geld te hebben tijdens je pensioen, het geeft ook rust. Je bent niet meer volledig afhankelijk van wat pensioenfondsen doen en wat er in Den Haag besloten wordt. Door zelf aanvullend voor je pensioen te sparen, neem je de touwtjes weer in eigen handen. 

Leestips van Evi