Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

5 beleggingstips voor 2020 om slimmer te beleggen

5 beleggingstips voor 2020 om slimmer te beleggen man in hangmat

Wil je gaan beleggen in 2020? Bereid je dan goed voor. Kennis van de markt en een aantal eenvoudige beleggingsregels helpen je om alles uit dit beleggingsjaar te halen. Zo vergroot je je kans op een mooi rendement op de lange termijn. Evi zet 5 tips voor je op een rij.

1. Volg de markt, maar niet te vaak

Start je met beleggen, dan wil je natuurlijk weten wat je van dit beleggingsjaar kunt verwachten. Dat voorkomt verrassingen. In Evi’s Beleggingsvisie voor 2020 vind je een handig overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. Dit jaar verwachten we matige economische groei en een kleine groei in bedrijfswinsten. Ook zijn er politieke onzekerheden zoals Brexit, handelsoorlog, verkiezingen in de Verenigde Staten en verspreidt het Coronavirus zich steeds verder.

Stuk voor stuk ontwikkelingen die op korte termijn kunnen zorgen voor op- en neergaande beleggingskoersen. Die koersbewegingen zeggen echter weinig over de prestaties van je beleggingen op lange termijn. Tussentijdse dips horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer. Met een goed gespreide beleggingsportefeuille maak je bovendien slim gebruik van het feit dat beleggingen verschillend reageren op economische en politieke ontwikkelingen.

2. Bepaal je doel

Je financiële doelen geven richting aan je beleggingen. Weet je voor welk doel je belegt, dan kun je inschatten hoeveel vermogen nodig is om dit te realiseren. Vervolgens bepaal je hoeveel tijd je hebt om je doel te bereiken. Dit is je beleggingshorizon. Een belangrijke graadmeter voor het risico dat je kunt nemen. Hoe langer de tijd tot aan je doel, hoe langer je vermogen ongestoord kan groeien.

Als je tijdig begint met beleggen, hoef je veel minder opzij te leggen voor je doel. Handige onlinetools laten je direct zien wat dat kan opleveren. Met zo’n doelgerichte strategie profiteer je namelijk optimaal van het rendement-op-rendement-effect. Het herbeleggen van uitgekeerde dividenden (aandelen) of couponrente (obligaties) kan het totaalrendement van je beleggingen verhogen.

3. Stap gespreid in 

Misschien wacht je op een goed moment om te starten met beleggen. Bedenk dan dat historische data laten zien dat het ideale instapmoment niet bestaat. Het ‘timen’ van de markt om op het beste moment in te stappen lukt zelfs professionals niet. Beter is het om niet in één keer een groot bedrag te investeren, maar je inleg te spreiden. Bereken wat je per maand kunt missen en leg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in. Je koopt dan automatisch meer als een belegging goedkoop is, en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd.

Bij de huidige historisch lage rente is het zonde om geld dat je voor langere tijd kunt missen op een spaarrekening te laten staan. Stel periodiek beleggen in. Daarbij leg je elke maand automatisch een vast bedrag op je beleggingsrekening in. En kun je ongemerkt vermogen opbouwen.

4. Focus op de lange termijn

Cruciaal voor een goed beleggingsresultaat is een lange termijnfocus. Als belegger word je namelijk beloond voor je geduld. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans is dat je aan het einde van je beleggingshorizon een negatief rendement behaalt. Je beleggingen krijgen de kans om van tussentijdse koersdalingen te herstellen. Bovendien laten beleggingen op lange termijn gemiddeld veel minder grote koersuitslagen zien dan op korte termijn. Laat je dus niet afleiden door de schommelingen van je beleggingen op korte termijn.

5. Ken jezelf

Enige zelfkennis helpt bij een succesvolle beleggingsstrategie. De wijze waarop je belegt moet wel bij je passen. Stel je bijvoorbeeld zelf graag een beleggingsportefeuille samen? Zelf beleggen vraagt om discipline. En talent om je hoofd koel te houden als de beurzen snel stijgen of dalen. Je kunt het beheer van je beleggingen ook overlaten aan specialisten in vermogensbeheer.

De beleggingsexperts van Evi beleggen je vermogen met de expertise van Van Lanschot Kempen. Ze sturen bij als zich kansen of bedreigingen voordoen. Wel zo handig als je weinig tijd of zin hebt om je beleggingen bij te houden en toch vermogen wilt opbouwen. Aan het laten beheren van je beleggingsportefeuille zijn wel kosten verbonden, maar daar krijg je ook wat voor. De beheerder voert de transacties uit en bepalen welke fondsen het beste bij elk beleggingsprofiel passen. Zo is je vermogen in goede handen en ga je goed belegd 2020 in.

Leestips van Evi