Waar op letten bij een portefeuillecheck

beleggingen-overboeken

Als je al een tijdje belegt is het de vraag of je beleggingsportefeuille nog wel bij je past. Een check hierop noemen we een portefeuillecheck. Tijdens een portefeuillecheck neem je periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, je beleggingsportefeuille onder de loep. Er zijn 4 zaken waar je dan in ieder geval op moet letten.

1. Financiële doelen

Je belegt om een financieel doel te behalen. Dan is het belangrijk om zo nu en dan te toetsen of je financiële doelen zijn veranderd, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Misschien krijg je een kind of gaan je kinderen juist het huis uit om te gaan studeren.

Zijn je financiële doelen veranderd? Dan kan dat reden zijn om je beleggingsportefeuille aan te passen. Je doel bepaalt immers de tijd die je geld heeft om ongestoord te groeien. En de hoeveelheid risico die je daarbij kunt nemen.

2. Behaalde rendementen

Als belegger wordt je beloond voor het risico dat je neemt door te investeren. Hoeveel rendement dat oplevert hangt nauw samen met het risico dat je daarbij wil nemen. Vergelijk tijdens een portefeuillecheck het rendement dat je met je portefeuille hebt gehaald als dat mogelijk is eens met portefeuilles met een vergelijkbaar beleggingsprofiel (risicoprofiel).

Blijft het rendement op jouw portefeuille over een langere periode achter? Dan laat je wellicht geld liggen. Zonde. Overweeg dan eens je beleggingen uit te besteden aan een expert (vermogensbeheer). Of stap over naar een aanbieder die betere resultaten heeft gehaald. Maar let op: overstappen kan ook kosten met zich meebrengen.

3. Tarieven

Beleggen gaat altijd met kosten gepaard. Je betaalt onder andere voor transacties en voor het beheer van je beleggingen. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn de kosten die samenhangen met het uitvoeren en beheren van je beleggingen. Dit is een percentage van het gemiddeld belegde vermogen. Indirecte kosten zijn de kosten die zijn verwerkt in de beleggingen zelf. Bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Die kunnen variëren. Een overzicht van de precieze kosten die een fonds in rekening brengt, vind je in de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) en/of Essentiële informatiedocument (Eid) van je beleggingen.

Het is belangrijk om te weten wat je precies betaalt. Niet alleen omdat elke euro aan kosten ten koste gaat van je rendement, maar ook omdat je aanbieders zo makkelijker kunt vergelijken. Ben je ergens anders goedkoper uit? Dan kan dat ook een reden zijn om over te stappen naar een andere aanbieder.

4. Service en gemak

Een goede beleggingsaanbieder maakt vermogensopbouw zo simpel en gemakkelijk mogelijk voor jou. Daarom is het bij een portefeuillecheck ook verstandig om hier kritisch naar te kijken. Kun jij je beleggingen eenvoudig en op de manier die jij wil volgen? Hoe makkelijk is het om extra vermogen in te leggen, je beleggingen aan te passen of je vermogen op te nemen? En kun je makkelijk bij je aanbieder terecht met vragen of zorgen?

Maak de balans op

Als je alles op een rij hebt, is het tijd om de balans op te maken. Ben je tevreden met je huidige portefeuille en bij je huidige aanbieder? Dan kan je met een gerust hart verder beleggen. Tot de volgende portefeuillecheck natuurlijk.

Kan het beter? Overweeg dan een overstap. Bijvoorbeeld naar Evi, als je nog niet bij Evi belegt. Met de Evi Overstapservice is overstappen naar Evi zo geregeld. Je krijgt één vast contactpersoon die je helpt met overstappen én je krijgt eventuele overstapkosten (transactiekosten voor het verkopen van de beleggingen bij je huidige beleggingsaanbieder) zelfs vergoed tot maximaal € 500. Bekijk de actievoorwaarden als u wilt overstappen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80