10 activiteiten tijdens uw pensioen

Van buiten kijken in restaurant met tekst 'Relax'

De laatste werkdag is achter de rug en een nieuw leven komt u tegemoet: de tijd van het pensioen is aangebroken. U heeft vast al jaren gedacht aan dingen die u wilt ondernemen zodra u de tijd van de wereld heeft, maar nu het zover is, ligt de verveling op de loer. En nadat het besef is gekomen dat dinsdagochtendtelevisie de hersenen toch te weinig prikkelt, zit u met de handen in het haar. Geen zorgen. Evi schiet u graag te hulp. Met deze tien ideeën vult u uw vrije tijd optimaal in en kan uw pensioen niet lang genoeg duren.

Duurt het voor u toch nog enkele jaren voor u van uw pensioen mag genieten? Plant u gerust een weekend met een van deze activiteiten. Het leven is te kort om te wachten met genieten.

1. Gun uzelf een prachtig verblijf

Het uitzicht vanuit het Bürgenstock Hotel over het meer van Luzern in Zwitserland is adembenemend. Maar het hotel heeft ook genoeg redenen om de blik naar binnen te keren: designhotelkamers, ontspannende spa-behandelingen, een Aziatisch restaurant, een sigaarlounge en drie zwembaden met dat schitterende uitzicht. Tel daar Zwitserse gastvrijheid bij op en u weet: dit weekendje weg wordt onvergetelijk.

2. Blijf in beweging

Na uw laatste werkdag vallen veel gewoonten weg; de wandeling tijdens de lunch, het lopen van en naar vergaderingen en de fietstocht naar huis. Het zijn korte momenten van beweging, maar ze tellen wel mee. Zorg er daarom voor dat u tijdens uw pensioen genoeg in beweging blijft. In plaats van de benen strekken in de kantoortuin, kunt u wroeten in de aarde van uw eigen tuin. Of wat dacht u van een mooie wintersportvakantie? Alles is mogelijk.

3. Toerist in eigen land

We vergeten het soms, maar ons kikkerlandje heeft onwijs veel moois te bieden. Grote kans dat enkele verborgen parels voor u nog onontdekt zijn. Want bent u al eens op visite geweest bij de bollenstreek, of heeft u al ontdekt wat Volendam te bieden heeft? Heeft u voet gezet op alle Waddeneilanden, gevaren in Giethoorn of zich tussen de toeristen gewurmd op de Zaanse Schans? Bekijk de kaart van Nederland nog eens goed en laat u verrassen.

4. Blijf werken, maar dan vrijwillig

Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat u bezig blijft en niet aan huis gekluisterd raakt. Nog veel belangrijker is dat u een bijdrage kunt leveren aan het leven van anderen, en u bepaalt zelf hoeveel tijd u daaraan besteedt. Bepaal allereerst wat goed bij u past. Wellicht kunt u taallessen geven of hulp bieden met boodschappen doen. Hoe dan ook is er voor ieder wat wils.

5. Formule E

De Formule E wereld wordt steeds groter. De elektrische wagens maken niet het typische racewagengeluid, maar de sfeer is er niet minder om. Wellicht is een tripje naar Rome, Berlijn of New York iets voor u. Met de nieuwe toevoeging van de attack-modus lijkt het alsof u naar een game kijkt, terwijl de fanboost ervoor zorgt dat u invloed heeft op de uitslag: een stuk interactiever dan Formule 1.

6. Breng Japan dichtbij

Op het prachtige Haagse landgoed Clingendael vindt u de Japanse tuin. Prachtige bomen en planten zijn hier te vinden, de één nog zeldzamer dan de ander. Aangezien de tuin kwetsbaar is, kunt u de Japanse natuur in eigen land bezichtigen tussen 27 april en 9 juni. Hier kunt u heerlijk tot bezinning komen en genieten van serene rust. Achteraf een bezoekje aan een sushirestaurant hoort er dan uiteraard bij.

7. Houd uw hoofd fit

Blijf pienter, dus houd uw hersenen actief. Er zijn tegenwoordig vele apps waarmee u uw brein kunt trainen. Zoek simpelweg op 'brain trainer' en er poppen vele mogelijkheden op. Wanneer u liever offline uw hersens kraakt, is een denksport zoals schaken, backgammon of een ouderwetse puzzel een betere optie voor u. Hoe dan ook: af en toe een potje flink nadenken houdt uw hoofd fit.

8. Bakken, grillen, braden

Hoeveel kookboeken staan er op uw aanrecht of op uw e-book? En hoeveel recepten heeft u daadwerkelijk gemaakt? Kies een kookboek uit dat u aanspreekt en maak er uw persoonlijke opgave van om alle recepten uit dit boek eens te proberen. U zult zichzelf verrassen hoeveel technieken u in een korte tijd leert, hoeveel smaken u anders nooit had gecombineerd en hoe lekker het is om urenlang te kokkerellen. Nodig uw vrienden uit, selecteer enkele heerlijke wijnen of whisky's en laat het tafelen maar beginnen.

9. Onbetaalbaar

Niemand is ooit te oud om te leren. En wat is nu mooier dan het eigen maken van een vreemde taal? Kies een taal die u altijd al beter had willen beheersen, of verras uzelf met een willekeurige wereldtaal. Russisch, Chinees, Italiaans? Of past Frans, Spaans of Arabisch beter bij u? Wie weet gooit u het over een andere boeg en beheerst u na enkele maanden de kunst van gebarentaal. Alles is mogelijk; nu heeft u de tijd om het te doen.

10. Kunstzinnige dagbesteding

Hebt u al kennisgemaakt met de Van Lanschot Kempen kunstcollectie in het Concertgebouw? Vind elkaar in de schoonheid van muziek én krijg een exclusieve rondleiding van de kunstenaars door het unieke gebouw. Bent u al geweest? Ontdek dan het Van Gogh museum. Hier bent u als Evi Purple member welkom en u kunt een gast gratis meenemen. Geniet van een rondleiding door een van de experts en dompel u onder in de wereld van Van Gogh. U hebt het verdiend.

En, hebt u voldoende inspiratie opgedaan om uw pensioen goed in te vullen? We hopen dat onze tips voorkomen dat u zichzelf nog eens op de bank betrapt met dinsdagochtendtelevisie. Geniet van uw pensioen!

3.214.184.223