Frisse blik op je vakantie en je vakantiegeld

vakantiegeld-beleggen

Waarschijnlijk vier je dit jaar vakantie op een andere manier. Misschien had je graag willen duiken bij Bali, willen rondreizen door Frankrijk of zeilen in het Caraïbische gebied. Helaas is het voor veel mensen nog onzeker of we wel op vakantie kunnen.

Anders dan anders

Zomervakantie 2020, het oranje reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken vervalt geleidelijk voor steeds meer landen. Een oranje reisadvies betekent dat afgeraden wordt naar dat land te reizen, behalve als het echt noodzakelijk is. Je kijkt waarschijnlijk al naar manieren om de vakantie op een andere manier in te vullen. Dat biedt ook de kans voor een frisse blik op de besteding van je vakantiegeld.

Boek je vakantie

Misschien kies je voor een vakantie in Nederland. Veel hotels en vakantieparken mogen sinds half mei weer open zijn. Je kunt er voor kiezen om een accommodatie voor later dit jaar te boeken. Veel reisaanbieders bieden grote kortingen en de mogelijkheid om kosteloos te annuleren. Kijk wel goed naar de voorwaarden; bij annuleren krijg je niet altijd je geld terug maar in plaats daarvan een tegoedbon.

Maak een plan B voor je vakantiegeld

Ga je niet op vakantie, of ga je dagjes weg, maak dan een plan voor je vakantiegeld. De Nibud vakantiegeld enquête van 2019 laat zien dat Nederlanders uiteenlopende doelen hebben voor hun vakantiegeld.


Besteding vakantiegeld %
Vakantie 62
Korte uitstapjes 19
Sparen 38
Huishoudelijke uitgaven 32
Aflossen schulden/roodstand 28
Grote uitgaven 18
Financiële buffer 12
Verhuizing/verbouwing 6
Beleggen 3
Bron: Nibud vakantiegeld enquête 2019, meerdere antwoorden mogelijk.

Met een plan voorkom je dat je vakantiegeld door je handen heen glipt. Zo geniet je optimaal, maar val je niet voor de verleidingstechnieken die bijvoorbeeld online winkels gebruiken om je meer geld uit te laten geven. Zo ontvang je de komende tijd van veel winkels aantrekkelijke online aanbiedingen. Ongemerkt geef je daardoor meer geld uit. Zeker als uitgestelde betaling mogelijk is en je met creditcard kan betalen. Onderzoek van fastfoodketen McDonalds laat zien dat de Amerikaanse consument 15% meer bestelt als hij met creditcard betaalt dan met contant geld. Iets om alert op te zijn.

Meer vakantiegeld in 2020

Je vakantiegeld is gemiddeld 8 procent van je jaarloon en daarmee bruto bijna een maandsalaris. Hier moet nog wel belasting af. Goed nieuws: Je netto vakantiegeld valt dit jaar als gevolg van aangepaste belastingtarieven hoger uit in vergelijking met vorig jaar. In plaats van drie verschillende belastingschijven, telt box 1 dit jaar twee belastingschijven. In deze box betaal je belasting over je inkomen uit arbeid. En het beste nieuws: elk van de twee schijven heeft een lager belastingtarief. Je houd daardoor meer over van je vakantiegeld. Hoeveel meer hangt af van de hoogte van je inkomen.


Bruto maandloon Bruto vakantiegeld Netto vakantiegeld Netto verschil
1.654 1.561 915 29
2.816 2.704 1.378 6
4.225 4.056 2.068 9
5.633 5.407 2.406 122
7.041 6.759 3.008 152
8.449 8.111 4.096 183

Bron: ADP

Bouw vermogen op

Je kunt er ook voor kiezen om je vakantiegeld opzij te zetten voor als er onverhoopt iets gebeurt waardoor je extra geld nodig hebt. De huidige crisis laat zien hoe belangrijk het is om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven.

Door je vakantiegeld te sparen of te beleggen bouw je vermogen op om grote financiële doelen te realiseren. Sparen is vooral aantrekkelijk voor de korte termijn. Op lange termijn wordt je vermogen waarschijnlijk minder waard door de lage spaarrente en de inflatie, waardoor de koopkracht van je geld op termijn daalt. Door beleggen komen grote doelen binnen handbereik. Zoals een eigen huis. Of een lange verre droomreis als dat weer mogelijk is. Inspiratie nodig? Bereken met onze tool wat je vakantiegeld je nú en in de toekomst kan opleveren met sparen of beleggen.

Laat je vakantiegeld elke maand uitbetalen

Gebruik je je vakantiegeld voor het opbouwen van vermogen? Overweeg dan het vakantiegeld niet jaarlijks maar maandelijks uit te laten betalen. Steeds meer werknemers hebben de mogelijkheid om hun vakantiegeld en bijvoorbeeld een dertiende maand maandelijks uit te laten keren. Handig, want daardoor kun je makkelijk een deel van het geld gespreid en automatisch inleggen in je beleggingsportefeuille. Zo bouw je gestaag vermogen op. Zeker in tijden van grote beursbeweging is gespreid instappen een strategie om je risico te spreiden.

3.238.121.7